В ЄС кажуть про "значний крок" Угорщини до отримання коштів на відновлення - ЗМІ  

П'ятниця, 11 листопада 2022, 14:04

Угорщина зробила "значний крок" на шляху до отримання мільярдів євро для економічного стимулювання, прийнявши вимоги Європейського Союзу щодо незалежності судової системи.

Як пише "Європейська правда", про це повідомив Reuters в п'ятницю офіційний представник ЄС.

"Угорці прийняли умови Єврокомісії щодо проміжного етапу для забезпечення незалежності судової влади. Це не кінець переговорів, але це значний крок", - сказав представник ЄС, який говорив на умовах анонімності.

"Я не можу підтвердити, що ми завершили всі переговори щодо фондів відновлення, але ми завершуємо їх. Суперечки в значній мірі точилися навколо питання незалежності судової системи", - зазначив він.

Офіційний Будапешт поки не коментує цю інформацію, але в середу керівник апарату прем'єр-міністра Орбана заявив, що Угорщина робить деякі зміни в судовій системі, щоб відповідати умовам виконавчої влади ЄС.

Таким чином, буде усунуто останню перешкоду для досягнення домовленості щодо фонду відновлення, заявив на брифінгу Гергей Гуйяш.

Перебуваючи при владі з 2010 року, Орбан затягнув зашморг навколо ЗМІ, науковців та неурядових організацій, обмежив свободи мігрантів та геїв. Він також посварився з ЄС через допомогу Україні та санкції проти Росії.

Але коли цього року економіка Угорщини погіршилася, а форинт впав, Будапешт спробував укласти угоду з Брюсселем, щоб отримати гроші.

Представник ЄС заявив, що серед іншого Будапешт погодився припинити повноваження Верховного суду Угорщини втручатися в право угорських суддів консультуватися з Судом ЄС.

Європейська комісія також рекомендувала урізати ще 7,5 мільярда євро з дотацій, призначених для країни, через недоліки в її законах про державні закупівлі.

ЄС заявляє, що угорський уряд не забезпечуєь достатніх гарантій проти корупції, в той час як правозахисні групи звинувачують Орбана в тому, що він спрямовує європейські кошти своїм близьким соратникам, збагачуючи їх і забезпечуючи їхню лояльність.

Угорщина пообіцяла виконати 17 зобов'язань щодо зміцнення своєї антикорупційної системи і прийняла законодавство, спрямоване на вирішення проблем, що викликають занепокоєння ЄС.

Нагадаємо, на зустрічі послів ЄС у середу Угорщина заявила, що не буде підтримувати довгостроковий пакет допомоги Україні. Це загрожує його неухваленню, оскільки для цього потрібна підтримка всіх 27 держав ЄС через бюджетні правила.