У Чорногорії подала у відставку віцепрем’єрка і міністерка європейських справ

П'ятниця, 25 листопада 2022, 13:22

Віцепрем'єрка з питань зовнішньої політики і міністерка у справах Європи Йована Марович подала у відставку з цих посад, вона також припинила свою участь у Громадянському русі URA.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє RTCG.

"Інформую вас, що після вотуму недовіри 43-му уряду Чорногорії на сесії Скупщини 19 серпня 2022 року я йду у відставку - з посад віцепрем'єр-міністра з питань зовнішньої політики, європейської інтеграції та регіонального співробітництва та міністра європейських справ у технічному мандаті", - написала Марович у листі на ім'я президента Скупщини Даніели Джурович.

Марович повідомила у Facebook, що вона також подала у відставку з посади віцепрезидента Громадянського руху URA.

Вона зазначила, що обіймала посади в уряді та партії з великим ентузіазмом і бажанням довести процес переговорів про вступ до завершального етапу, а країну - до членства в Європейському Союзі.

"З огляду на те, що партії через засоби масової інформації звинувачують одна одну у бездіяльності, замість того, щоб сісти за стіл переговорів для узгодження ключових питань і пріоритетів, важливих для демократизації та інтеграції, виконання цієї мети, тобто прискорення європейського шляху, не є можливим за цих умов", - сказала Марович.

За її словами, причиною, чому вона не залишила ці функції раніше, є завершення технічної частини процесу, яка стосується реконструкції переговорної структури, визначення процедур у міністерстві, а також регулярних зобов'язань у переговорному процесі.

За її словами, хоча вона не перебуватиме на державних посадах, її місія "Чорногорія в ЄС" на цьому не закінчується.

Нагадаємо, в Чорногорії в останні тижні триває політична криза, викликана рішенням уряду Дрітана Абазовича підписати угоду з Сербською православною церквою, де гарантував їй право власності на церковні споруди та де-факто давав право екстериторіальності.

У результаті опозиція, зокрема і ДПС, проголосувала за відставку уряду, але Абазович домовився із просербськими партіями про формування нової коаліції. Це, на думку оглядачів, загрожує руху Чорногорії до членства в ЄС, а також її членству в НАТО.

Читайте також: Криза довела до імпічменту: як Чорногорія обирає між шляхом на Захід та "русскім міром".