Уряд Італії незабаром розгляне новий декрет про постачання зброї Україні

Середа, 30 листопада 2022, 13:31

Італійський уряд невдовзі має розглянути представлений міністром оборони декрет, необхідний для продовження постачання зброї Україні у 2023 році.

Про це заявив міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні за підсумками міністерського засідання НАТО в Бухаресті, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Ansa.

"Незабаром міністр оборони внесе на розгляд уряду декрет про продовження термінів вже прийнятих рішень, термін дії яких закінчується 31 грудня, для можливого постачання військових засобів в Україну, звісно, за умови ухвалення парламентом", - сказав Таяні.

Напередодні стало відомо, що правлячі праві партії Італії у вівторок відкликали поправку, яка дозволила б уряду продовжувати відправлення зброї в Україну протягом 2023 року.

Після вторгнення Росії в Україну адміністрація колишнього прем'єр-міністра Маріо Драгі запровадила заходи, які дозволили відправляти зброю Києву, не запитуючи дозволу парламенту на кожну поставку.

Термін дії цієї угоди спливає наприкінці року, і коаліція, що підтримує прем'єр-міністра Джорджію Мелоні, спочатку намагалася продовжити її до 31 грудня 2023 року, внісши поправки в урядовий декрет, який наразі проходить через парламент.

Однак головна опозиційна група - лівоцентристська Демократична партія - поскаржилася, що декрет, про який ідеться, не має прямого стосунку до України, і звинуватила уряд у порушенні парламентських правил.

У відповідь міністр зі зв'язків із парламентом Лука Чіріані заявив, що уряд розгляне можливість проведення цього заходу окремим декретом, забезпечивши при цьому його якнайшвидше затвердження.