"Кібератаку" на парламент Словаччини спричинив неправильно під’єднаний кабель

П'ятниця, 4 листопада 2022, 09:30

Як з'ясувало Управління національної безпеки Словаччини, відключення на минулому тижні парламентської інформаційної системи, що призвело до підозр у кібератаці, було викликано неправильним підключенням кабелю.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Euractiv.

Причиною інциденту став депутат Національної ради Роберт Галак, який вставив кабель Ethernet в розетку, коли він вже був підключений з іншого боку. Інцидент стався на засіданні комітету з питань культури.

Минулого тижня спікер Національної ради Борис Коллар перервав засідання Національної ради Словаччини через підозру в кібератаці. Були виведені з ладу комп'ютери депутатів, у тому числі машини для голосування, а також системи кафетеріїв. Коллар назвав ситуацію "дуже серйозною", зазначивши, що нічого подібного в єдиному законодавчому органі Словаччини ніколи не траплялося.

Деякі депутати відразу ж скептично поставилися до "кібератаки". Анна Земанова з опозиційної партії "Свобода і солідарність" у четвер висловила припущення, що це може бути тактикою коаліції, яка не має більшості в парламенті, щоб затягнути голосування по кількох важливих законопроєктах.

"Була жвава дискусія. Я слухав і помітив у журнальному столику кабель і підключив його. Навіть не знаю, чому я це зробив. Це було підсвідомо", - розповів Галак. Після цього система в будівлі "лягла".

Коллар раніше перервав сесію до 8 листопада, але додав, що якщо інцидент буде вирішено раніше, то сесії можуть відновитися раніше. Цього тижня, однак, він підтвердив, що парламент не збереться до наступного тижня. Фракція "Свобода і солідарність" звинуватили коаліцію в затягуванні сесії, оскільки вони не мають гарантованих голосів для своїх пропозицій.

Як повідомлялося, причиною масштабного збою на данській залізниці минулої суботи стала кібератака.