Німеччина пропонує Британії "пакт солідарності" для взаємопідтримки у разі дефіциту газу

Вівторок, 8 листопада 2022, 17:41

Німеччина пропонує Британії обговорити угоду, яка би дозволила їм взаємно допомагати одне одному у разі дефіциту газу під час екстремально холодної погоди.

Про це повідомляє The Guardian, пише "Європейська правда". 

"Британія зі своєю протяжною береговою лінією має географічну перевагу з точки зору інфраструктури для імпорту скрапленого природного газу. Але досвід останніх тижнів продемонстрував, що має значення і розмір газотранспортної мережі. Чим більша вона, тим легше покривати тимчасовий дефіцит", - зазначив керівник Федерального мережевого агентства Клаус Мюллер. 

За його словами, хоча Британія після виходу з ЄС більше не залучена до механізмів солідарності, які є між країнами-членами, але трубопроводи фізично є.

ФРН вже має схожі угоди з Австрією та Данією і планувала ще з низкою європейських сусідів, але переговори з Бельгією, Нідерландами, Польщею та Швейцарією поки не дали результату. 

Як відомо, Німеччина після цілковитої зупинки "Північного потоку" через політичне рішення Росії, формально пояснене технічними проблемами, зіткнулася з необхідністю швидко шукати заміну російському газу. Втім, імпорт з Норвегії, Бельгії, Нідерландів та Франції дозволив Німеччині дозаповнити сховища вже на понад 99%.

Британія, яка видобуває 44% газу для власних потреб, набагато менше залежала від російських енергоресурсів, ніж Німеччина, проте все одно потребує імпорту і, на відміну від багатьох країн, має дуже обмежені газові сховища.