Байден і Зеленський провели телефонну розмову

Понеділок, 12 грудня 2022, 07:23

Президент США Джо Байден та президент України Володимир Зеленський провели телефонну розмову, у якій йшлося про подальшу підтримку України та запропоновану Києвом "формулу миру".

Про це повідомляє "Європейська правда".

Байден зі свого боку акцентував, що США визначили пріоритетом посилення протиповітряної оборони України, у тому числі через останній пакет допомоги на 275 млн доларів, до якого входять системи для боротьби з безпілотниками; також нагадав про виділений США пакет на 53 млн доларів на обладнання для ремонту енергосистеми після російських ударів. 

США неформально схвалили удари України всередині РФ - ЗМІ

"Президент Байден відзначив задекларовану президентом Зеленським відкритість до справедливого миру на основі фундаментальних принципів, закладених у Хартії ООН. Він підтвердив готовність США і далі надавати Україні безпекову, економічну та гуманітарну допомогу, працювати над притягненням Росії до відповідальності за воєнні злочини і звірства та створенням наслідків для неї за агресію", - зазначають у комюніке Білого дому. 

Українська сторона зазначає, що Зеленський подякував за послідовну підтримку США та їхню роль у консолідації глобальних зусиль для того, щоб зупинити Росію. 

Зеленський наголосив, що Україна прагне досягти миру, та нагадав про запропоновану ним у виступі на саміті G20 "формулу миру"  з 10 кроків. "Президент України окреслив бачення української сторони щодо подальшої роботи в цьому важливому напрямі та виступив з ініціативою скликання Глобального саміту миру", - повідомляють в Офісі президента. 

Володимир Зеленський також сказав Байдену, що внаслідок систематичних ракетних ударів РФ зруйновано близько 50% української енергетичної інфраструктури, і висловив сподівання на продовження допомоги для її відновлення та, паралельно, посилення ППО. 

"Володимир Зеленський подякував лідеру США за підтвердження готовності підтримувати Україну стільки, скільки буде необхідно, а також за чітку та послідовну відданість Сполучених Штатів принципам суверенітету й територіальної цілісності нашої держави в міжнародно визнаних кордонах", - додають у комюніке.

Нагадаємо, нижня палата американського Конгресу – Палата представників – підтримала ухвалення Закону про повноваження в галузі національної оборони (NDAA) на 2023 фінансовий рік, який передбачає 858 мільярдів доларів бюджету на оборону.

У рекордному в історії США оборонному бюджеті передбачене, серед іншого, виділення щонайменше 800 мільйонів доларів військової допомоги Україні – це на 500 мільйонів більше, ніж просила адміністрація Байдена на початку цього року.