ЄС виділив Україні 500 млн євро макрофіну

Середа, 14 грудня 2022, 13:21

Європейська комісія виплатила третій і останній транш у розмірі 500 мільйонів євро в рамках надзвичайної макрофінансової допомоги для України.

Про це йдеться у заяві ЄК, пише "Європейська правда".

З сьогоднішнім платежем загальна сума макрофінансової допомоги, наданої Україні з початку війни в Росії, досягла 7,2 млрд євро.

Кошти були надані Україні у формі дуже пільгових позик з довшими термінами погашення, ніж у рамках звичайної програми. На знак солідарності бюджет ЄС покриє відсотки за цими позиками.

"Сьогоднішня виплата стала результатом позитивної оцінки Комісією виконання Україною семи заходів структурної політики, погоджених у Меморандумі про взаєморозуміння, підписаному 3 жовтня. Ці заходи спрямовані на посилення стійкості та економічної стабільності країни, покращення бізнес-клімату, зміцнення верховенства права та управління та гарантування енергетичної безпеки України", - йдеться у заяві.

Комісія вже виплатила Україні 600 млн євро в березні та ще 600 млн євро в травні цього року, потім 1 млрд євро в серпні, 2 млрд євро в жовтні та 2,5 мільярда євро в листопаді.

Нагадаємо, Європейська комісія 9 листопада запропонувала безпрецедентний пакет підтримки для України у розмірі до 18 млрд євро на 2023 рік. Ця допомога буде надана у формі пільгових кредитів, які будуть виплачуватися регулярними частинами, починаючи з січня 2023 року.

13 грудня посли ЄС одностайно затвердили рішення надати Україні 18 млрд євро макрофінансової допомоги, але довелося піти на поступки Угорщині, яка блокувала це рішення.