Британія та Іспанія наблизилися до угоди щодо Гібралтару після Brexit

Четвер, 15 грудня 2022, 10:14

Велика Британія близька до узгодження нового договору про відносини Гібралтару з Європейським Союзом після Brexit після успішних переговорів у Мадриді з іспанським урядом.

Про це пише Politico, повідомляє "Європейська правда".

Переговори щодо перегляду відносин Гібралтару з ЄС після виходу Британії з блоку відбуваються за двома напрямками - між Іспанією та Британією, яка відповідає за зовнішню політику Гібралтару, а останнім часом - між Європейською комісією та урядом Британії.

Міністр закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Альбарес заявив у середу ввечері, що іспанський і британський уряди домовилися досягти "якнайшвидшого прогресу" в залагодженні розбіжностей щодо безвізового режиму між людьми з британського Гібралтару і Шенгенської зони.

Це пом'якшило б наслідки жорсткого Brexit для людей, які живуть на Гібралтарі, і для тих, хто щодня їздить на роботу з іспанського боку кордону.

"Іспанія готова укласти угоду", - сказав Альбарес під час спільної пресконференції зі своїм британським колегою Джеймсом Клеверлі після зустрічі в Мадриді. Головний міністр Гібралтару Фабіан Пікардо взяв участь у зустрічі в режимі телеконференції.

Дискусія в середу була зосереджена на детальній пропозиції, оприлюдненій Комісією минулого місяця - і схваленій Іспанією - щодо демонтажу паркану на сухопутному кордоні з Гібралтаром і перенесення митних перевірок в аеропорт і порт Гібралтару. Паркан був джерелом багатьох історичних суперечок.

"Ми зараз ближче до угоди, ніж на початку зустрічі", - сказав Альбарес, додавши, що переговори "просуваються в хорошому темпі".