Хорватія почала модернізацію ППО: закуповує "Містралі" на 72 млн євро

П'ятниця, 9 грудня 2022, 16:55

Уряд Хорватії ухвалив рішення про закупівлю французьких комплексів протиповітряної оборони "Містраль" - систем і відповідних ракет загальною вартістю майже 72 млн євро.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Jutarnji List.

Міністр оборони Маріо Баножич зазначив, що в умовах триваючої агресивної війни РФ проти України та інциденту з невідомим безпілотником у Загребі питання є пріоритетом на найближчий час. 

Відомство провело зустріч з кількома представниками оборонпрому та у підсумку обрали для закупівлі французькі "Містралі". Одним з факторів вибору стало те, що в рамках раніше укладеного контракту на купівлю у Франції 12 винищувачів Rafale, Франція також вирішила подарувати "Містралі" для того, щоб прикривати базу, де їх розмістять. Подаровані системи мають надійти наприкінці 2023 року, а винищувачі - на початку 2024 року. 

Згдіно з давнішими заявами Міноборони Хорватії, після придбання ППО ближнього радіусу дії закуповуватимуть системи середнього радіусу дії, контракт розраховують підписати у наступному році. 

Нагадаємо, у березні в житловому кварталі Загреба впав безпілотник невідомого походження, ймовірно "Стриж" радянського виробництва, вибивши триметрову вирву. У Міноборони Хорватії попередньо повідомили, що у пристрої є сліди вибухівки. Радник міністра оборони України тоді заявив, що безпілотник - не український.

Журналісти звернули увагу, що район Загреба, де впав апарат, зветься так само як село на Житомирщині. Новин про хід розслідування, наскільки відомо, відтоді не з’являлося.