Ексглава Генштабу Британії: Лондон має надати Україні до 50 танків, щоб з них була користь

Четвер, 12 січня 2023, 12:49

Колишній голова Генштабу Великої Британії, генерал Річард Даннатт вважає, що Британії потрібно було б відправити "до 50" танків Challenger, щоб "реально змінити ситуацію" в Україні.

Про це, як пише "Європейська правда", він сказав в інтерв’ю Sky News.

Sky News раніше повідомив, що уряд розглядає можливість надання танків Challenger 2 для використання українськими силами на полі бою проти Росії - але рішення ще не прийнято.

Якщо це рішення буде прийнято, Британія стане першою країною, яка відправить основні бойові танки західного виробництва в Україну.

Річард Даннатт сказав: "Здається, що 12 танків - це занадто символічно, і я б запропонував надіслати 25 або 30, або навіть 50, що мало б реальні наслідки".

Він пояснив, що Україна, швидше за все, побачить "певну форму наступу" Росії наприкінці зими або на початку весни, тому додаткова підтримка з боку Заходу потрібна "все більше і більше".

"Якщо ми вирішимо дати їм танки і БМП, вони повинні бути достатньо сильними, щоб здійснити значний контрнаступ", - додав він.

"Якщо вони зможуть це зробити, є шанс, що вони зможуть просто завдати вирішальних ударів по росіянах, можливо, навіть зламати моральний дух російських солдатів" – вважає генерал.

За його словами, кінець війни має настати на полі бою, і "це те, про що зараз йдеться".

"Тож суть полягає в тому, що Захід, Америка, Франція, Британія, Німеччина повинні створити тил і забезпечити наступальні можливості українцям, щоб вони могли провести ефективний контрнаступ, зламати волю російської армії і фактично виграти цю війну", - сказав Даннатт.

Як повідомлялося, плани Лондона поставити в Україну танки британського виробництва Challenger 2 не змінили позицію німецького уряду, який досі відкидав заклики до Берліна передати Києву німецькі танки Leopard 2.