У Латвії судитимуть військових, які за 10 років вкрали з армійських складів майно на 340 тис. євро

Понеділок, 23 січня 2023, 17:23

До суду направлено об'ємну справу у справі про розкрадання майна з військових складів Національних збройних сил Латвії на суму майже 340 тисяч євро.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє портал Delfi.

Згідно з матеріалами справи, у 2017 році США передали в дар латвійській армії обладнання, зокрема й прилади нічного бачення. Через приблизно рік американські партнери поцікавилися, як використовуються прилади, і виявилося, що їх немає на складі. Також встановили, що обладнання, яке оцінили в 100 тис. доларів, протягом року не було поставлено на облік, також його не передали на відповідальне зберігання.

До розслідування справи долучилися прокуратура і Військова поліція, які з'ясували, що впродовж приблизно 10 років з армійських складів пропало багато обладнання, включно з боєприпасами до вогнепальної зброї, багнетами, магазинами для набоїв і набоями на загальну суму 339 663 євро.

Загалом на лаві підсудних опинилися шестеро осіб, включно з чотирма військовослужбовцями.

Серед обвинувачених у цій справі опинилися багаторічний співробітник Військової поліції Денис Артамонов, який раніше керував одним з армійських складів, фахівець з озброєння Костянтин Фірсов та інші. Слідство встановило, що зброю та амуніцію зі складів передавали за грошову винагороду приватній особі Андрію Станішевському.

Встановлено, що Станішевський вивозив із Латвії та перепродував зброю в країнах Євросоюзу та інших державах. Під час обшуку в обвинуваченого знайшли частину вкрадених зі складів речей, однак приладів нічного бачення зі США в нього не виявили. Разом із супутницею життя Станішевський звинувачується також у відмиванні 183 тис. євро.

Процес у цій справі розпочнеться 24 травня в суді Відземського передмістя Риги.