США можуть надати Україні "значну кількість" Abrams, щоб розблокувати постачання Leopard 2 – WSJ

Вівторок, 24 січня 2023, 17:18

Адміністрація президента США Джо Байдена схиляється до того, щоб відправити "значну кількість" танків M1 Abrams в Україну через позицію Німеччини щодо власних танків Leopard 2 – відповідне рішення може з'явитися вже цього тижня.

Про це виданню The Wall Street Journal повідомили поінформовані співрозмовники, передає "Європейська правда".

Зазначається, що передання M1 Abrams стане частиною "ширшої дипломатичної домовленості" з Німеччиною, в межах якої Берлін погодиться відправити меншу кількість своїх танків Leopard 2, а також схвалить поставку більшої кількості цих танків Польщею та іншими країнами.

Раніше, як відомо, США відмовлялись передавати свої танки, обґрунтовуючи це тим, що керування ними потребує значної підготовки і логістичної підтримки, а тому не підходять для нинішніх умов війни в Україні.

За даними WSJ, зміна позиції США відбулася після телефонної розмови президента США й канцлера Німеччини 17 січня, під час якої Байден погодився розглянути питання про надання танків Abrams всупереч позиції Пентагону.

У Конгресі США закликали відправити в Україну хоч один танк Abrams, щоб стимулювати Німеччину

Високопоставлений німецький чиновник повідомив виданню, що питання про танки було предметом "інтенсивних переговорів" між Вашингтоном і Берліном понад тиждень і, схоже, перебуває на шляху до вирішення.

Білий дім відмовився від коментарів.

У вівторок стало відомо, що Німеччина отримала запит Польщі про реекспорт в Україну танків Leopard 2. В німецькому уряді заявили, що хочуть розглянути цю заявку максимально швидко.

Перед тим міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус після зустрічі з генсеком НАТО заявив, що Берлін все ще не ухвалив рішення щодо передачі танків Leopard Україні. Водночас він заявив, що підтримує ініціативу інших країн почати навчання українців на цих танках.