Чи зможе Молдова відмовитися від нейтралітету та піти до НАТО

Середа, 25 січня 2023, 08:50

Членство Республіки Молдова у Північноатлантичному альянсі? Ще рік тому таке припущення видалося б абсурдом.

Навіть зараз, майже за рік після початку повномасштабної агресії РФ проти України, яка одночасно загрожує й сусідній Молдові, на заваді такому членству є чимало внутрішніх перешкод.

Проте президентка Молдови Мая Санду запустила пробну кулю і зняла табу з розмов на геополітичну тематику, якого усіляко дотримувалася під час своєї виборчої кампанії.

Вона обережно заявила про те, що Кишинів може подумати про членство у "більших альянсах", і дала зрозуміти, що нейтралітет не є священною коровою для неї та уряду.

Вона дала зрозуміти, що нейтралітет не є священною коровою для неї та уряду, йдеться у статті експерта Ради зовнішньої політики "Українська призма" Сергія Герасимчука Кінець нейтралітету Молдови: що стоїть за словами Санду про вступ до НАТО.

Заява президентки Санду збурила хвилю не тільки у молдовському політикумі, але й на російських болотах.

Російське МЗС погрожує тим, що членство Молдови в НАТО може призвести до дезінтеграції держави.

Можна припустити, що росіяни натякають, що ще одним "вагончиком", який втратить Молдова, крім Придністров’я, стане проросійський регіон Гагаузія.

Зрештою, коли Дмитрій Рогозін ще опікувався Молдовою, він вже озвучував таку погрозу.

Та і башкан Гагаузії Ірина Влах обурюється тим, що "Молдова озброюється" і закидає уряду Молдови, що надані Німеччиною бронетранспортери "Піранья" можуть розбурхати нову гарячу фазу Придністровського конфлікту.

А скандальний експрезидент Ігор Додон взагалі вже звинуватив Маю Санду у роботі на "заокеанських господарів" і вказав їй, що молдовани не хочуть стати гарматним м’ясом у війні НАТО проти Росії.

Навіщо Мая Санду пішла на такий небезпечний крок напередодні місцевих виборів, які мають відбутися восени 2023 року? Адже, на їхньому тлі багато хто схоче покритикувати президентку. 

З одного боку, в такий спосіб президентка Молдови викликала вогонь на себе. З іншого – дала опозиціонерам шанс перелаятися між собою за першість у критиці її ініціатив, а отже, взаємно виснажити одне одного ще до виборчих перегонів.

Натомість сама Мая Санду та її політична сила "Дія та солідарність" (PAS) можуть "осідлати" тему безпеки і скористатися нею як своїм козирем. Мовляв, поки всі сперечаються, відповідальні президент та уряд шукають шляхів убезпечити слабку та вразливу Молдову.

А як же з реальністю перспектив членства Молдови в НАТО?

Передумови для вступу є. Але річ у тім, що нейтралітет країни закріплений у її конституції. 

Звісно, зважаючи на настрої політичних сил як у парламенті, так і поза ним, знайти союзників у виправленні цієї історичної помилки – нині про це вже можна казати з усією очевидністю – буде важко.

Конституційну більшість Санду не набере ані в нинішньому складі парламенту, ані в майбутньому.

Але як з точки зору міжнародного права може бути нейтральною держава, яка має на своїй території війська іншої держави?

І тут, за певної вправності у мистецтві політичних спекуляцій, вже можна починати анонсовану Санду обережну дискусію.

Навіть якщо такий сценарій є блефом, то доволі елегантним. Він дозволяє продемонструвати Заходу відданість, росіянам – рішучість, а політичним опонентам – готовність до боротьби.

Більше – у матеріалі Кінець нейтралітету Молдови: що стоїть за словами Санду про вступ до НАТО.