В уряді пояснили деталі переможного для України рішення ЄСПЛ щодо окупованого Донбасу

Середа, 25 січня 2023, 16:31

Агент України у Європейському суді з прав людини Маргарита Сокоренко вважає, що Суд задовольнив більшість епізодів української скарги, та пояснила, чому змінилася дата початку російської окупації.

Про це вона заявила в коментарі "Європейській правді" після оголошення Судом проміжного рішення на користь України.

Маргарита Сокоренко, зокрема, відповіла на запитання про те, чому Суд виголосив, що окупація РФ юридично відраховується саме від 11 травня, хоча в рішенні суду визнається, що окупаційні війська були присутні на Донбасі починаючи від квітня 2014 року.

"Перший місяць був доволі непростим. Ми просили визнати контроль РФ не пізніше 30 квітня, але Суд обрав іншу дату. 11 травня були так звані "референдуми" в так званих "ЛНР" та "ДНР". ЄСПЛ вважає, що з цього моменту було встановлено повний територіальний контроль Росії на цих територіях", - пояснила вона.

Сокоренко також наголосила, що Суд визнав: надалі окупація не припинялася. "У рішенні також йдеться, що аж досьогодні ці території перебувають під юрисдикцією РФ", - стверджує вона.

"І також важливо, що Суд підтвердив існування "адміністративної практики" з боку Росії, тобто системності в основних порушеннях, які ми заявили у скарзі, включаючи вбивства, захоплення людей у полон, катування тощо", - пояснила агент України.

Необхідно зауважити, що за окремими епізодами Суд відхилив скаргу України. Зокрема, ЄСПЛ вирішив, що Україна не вичерпала можливості оскаржити в судах РФ епізод вивезення з окупованих територій до РФ дітей-сиріт з особливими потребами.

Як повідомляла ЄвроПравда, Європейський суд з прав людини визнав дату початку контролю РФ на окупованому Донбасі.

Детальніше про значення рішення читайте у статті: Донбас іде за Кримом. ЄСПЛ ухвалив перше рішення проти РФ щодо окупації Сходу України.

Детальний аналіз ухваленого рішення читайте на сайті "Європейської правди" ближчим часом.