У Сеймі Польщі вимагають від МОЗ дій через відмову в аборті зґвалтованій 14-річній дівчинці

Вівторок, 31 січня 2023, 19:36

Польські Ліві вимагають конкретних дій від міністра охорони здоров'я Адама Недзельського та президента Національного фонду здоров’я Філіпа Новака у справі зґвалтованої 14-річної дівчинки, якій лікарі відмовили в аборті.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Dziennik Gazeta Prawna.

На пресконференції в Сеймі у вівторок депутатка від Лівих Ванда Новицька і віцеголова "Нової лівиці" Пауліна Пєхна-Венцкевич послалися на випадок 14-річної жертви зґвалтування, якій лікарі в лікарнях Підляшшя відмовили у наданні аборту, пославшись на положення про совість.

Новицька зазначила, що і Національний фонд охорони здоров'я, і міністерство охорони здоров'я - дві установи, відповідальні за доступність і якість медичних послуг, - нічого не роблять для вирішення цієї проблеми.

"Ми також очікуємо зменшення кількості контрактів з лікарнями, які не роблять абортів. Не може бути так, що є державні лікарні, які беруть державні кошти і не надають певних послуг, за які вони отримують ці гроші", - сказала вона.

"Ми також вимагаємо притягнення до юридичної відповідальності керівників лікарень, які не надають медичні послуги, за які отримують державні кошти", - додала Новицька

Пауліна Пєхна-Венцкевич, з іншого боку, зазначила, що в Польщі  на посилання про совість посилаються цілі лікарні, а не окремі лікарі. Вона підкреслила, що це суперечить польському законодавству.

Днями польські ЗМІ повідомили, що лікарі підляських лікарень відмовили в аборті 14-річній дівчині з розумовими вадами, посилаючись на так зване "положення про совість". Вагітність, про яку йдеться, була наслідком зґвалтування. Процедура врешті-решт відбулася у Варшаві завдяки втручанню Федерації жінок і планування сім'ї, яка повідомила про цей випадок. Відповідно до закону, аборт у Польщі можливий у двох випадках: коли вагітність становить загрозу життю або здоров'ю жінки або коли вагітність настала в результаті забороненої дії (зґвалтування, інцест).

За повідомленнями преси, 14-річна дівчинка нібито зазнала сексуального насильства з боку свого дядька, в результаті чого завагітніла. Про випадок було повідомлено правоохоронні органи, і дівчина отримала прокурорську довідку про наявність передумови для допустимості переривання вагітності, як це передбачено законом.

З цього приводу до Міністерства охорони здоров'я та Національного фонду охорони здоров'я звернувся уповноважений з прав людини (RPO) Марчін Вончек. У цьому зверненні він оцінив ситуацію, що склалася, як таку, що свідчить про існування практичних труднощів у доступі до аборту в умовах, коли лікар посилається на застереження щодо совісті.

"Ми абсолютно шоковані цим випадком. Тут наша відповідь однозначна. Ми тут насамперед у тісній співпраці з Уповноваженим з прав пацієнтів, який розслідує цей випадок, але така поведінка є неприйнятною" - заявив міністр охорони здоров'я в понеділок, відповідаючи на запитання на конференції в Плоцьку, як пояснює міністерство відмову лікарів зробити аборт зґвалтованій дівчині.

Антиабортні закони, чинні з 1990-х років, були змінені в Польщі в результаті рішення Конституційного трибуналу в жовтні 2020 року. Закон "Про планування сім'ї, охорону материнства і дитинства та умови дозволу абортів", що діяв з 1993 року, відомий як "абортний компроміс", дозволяв аборт у трьох випадках: коли вагітність загрожує життю або здоров'ю жінки, коли вагітність є наслідком забороненої дії (зґвалтування, інцест) та у випадку тяжких і незворотних вад розвитку плоду або невиліковного захворювання, що загрожує його життю. Саме останнє положення було визнано Конституційним судом неконституційним, що викликало хвилю протестів по всій країні.