Генсек НАТО пропонує встановити 2% ВВП як нижню межу оборонних витрат членів Альянсу

Середа, 15 лютого 2023, 14:32

Міністри оборони держав-членів НАТО на зустрічі в середу обговорили попередні шляхи зміни зобов’язання щодо оборонних витрат, які планують ухвалити на саміті у Вільнюсі в липні 2023 року.

Як повідомляє кореспондент "Європейської правди" з Брюсселя, про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на брифінгу.

"Сьогодні було початкове обговорення того, яким має бути нове зобов’язання членів Альянсу щодо оборонних витрат. У 2014 році члени НАТО зобов’язались витрачати на оборону 2% ВВП. Улітку на саміті у Вільнюсі ми повинні ухвалити нове зобов’язання, і це очевидно, тому що термін нинішньої вже спливає (у 2024 році)", – нагадав він.

Столтенберг зауважив, що нині оборонні витрати у розмірі 2% ВВП є ще більш слушними, ніж у 2014 році, з огляду на повномасштабну війну в Україні та безпекові виклики, що постають перед Альянсом.

"Очевидно, що ми маємо витрачати більше. Моє бачення цього полягає в тому, щоб замість зміни показника у 2% треба рухатись від визначення верхньої межі витрат до нижньої межі у 2% ВВП… Коли ми бачимо потреби в боєприпасах, підготовці, готовності тощо, очевидно, що 2% недостатньо", – зазначив генсек НАТО.

Як відомо, згідно з чинними цілями, погодженими після окупації Росією Криму у 2014 році, члени НАТО домовилися намагатися збільшити витрати на оборону до мінімум 2% свого ВВП до 2023 року. Та, згідно з останніми даними Альянсу за 2022 рік, цей показник виконують лише дев'ять країн-членів.

Нагадаємо, федеральний міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус вважає, що мета НАТО у два відсотки від економічного виробництва для оборонних витрат у майбутньому є лише нижньою межею.