Розвідка Естонії: РФ запускає повітряні кулі для виявлення систем ППО і виснаження боєприпасів

П'ятниця, 17 лютого 2023, 20:16

Російські збройні сили почали використовувати метеозонди для отримання інформації про позиції українських засобів ППО.

Про це заявив глава розвідувального центру Сил оборони Естонії Марго Гросберг, пише "Європейська правда" з посиланням на ERR.

"Цього тижня над Києвом вперше були виявлені метеозонди. Не знаю, чи дізналася Російська Федерація про таку можливість після новин про китайські аеростати. У будь-якому разі, Росія почала використовувати іншу тактику", - сказав Гросберг.

За його словами, основна мета аеростатів, що запускаються над Україною, - вимотати українську ППО: українським силам доводиться їх вистежувати і знищувати, оскільки невідомо, чи можуть вони нести якийсь вантаж.

"Це, своєю чергою, виснажує запаси снарядів для систем протиповітряної оборони, і стомлює військових. Крім того, це розкриває позиції українських засобів ППО", - пояснив Гросберг.

До того ж вартість такого аеростата набагато нижча за ціну зенітної ракети. "Іншими словами, дуже дешевий і спритний прийом. Вони спостерігали, скільки часу це займе і якою буде реакція українських сил на цей маневр", - зазначив він.

Відповідаючи на уточнювальне запитання, Гросберг пояснив, що аеростати, які запускаються російськими силами, є звичайними метеозондами, не оснащеними обладнанням для ведення розвідки, і не становлять військової загрози. "На збитих аеростатах були виявлені відбивачі, щоб радари протиповітряної оборони їх засікли, що є частиною тактики з вимотування українських засобів ППО", - пояснив він.

Гросберг також вказав, що під час російського авіаудару по Львову в січні цього року було використано крилату ракету, виготовлену цього року.

"Після дослідження останків ракети Х-101 було встановлено, що її було виготовлено цього року. Це свідчить про те, що Росія досі має можливість виробляти такі ракети. На сьогоднішній день ми не знаємо і не можемо оцінити, чи то це накопичені перед війною запаси, які дають змогу виробляти такі ракети, чи то за цим стоять якісь інші нюанси", - сказав він.