Прем’єр Норвегії обіцяє збільшувати підтримку України

Четвер, 2 лютого 2023, 12:36

Прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре заявив, що країна збільшуватиме підтримку України за всіма напрямками.

Як повідомляє NRK, про це він сказав під час виступу у парламенті, пише "Європейська правда".

Прем'єр наголосив, що ця війна радикально змінила безпекову ситуацію у Європі, й зараз у національних інтересах Норвегії - щоб Україна вистояла. Він зазначив, що за 2022 рік Норвегія надала Україні військову та цивільну допомогу загальною вартістю близько 10 млрд крон (понад 910 млн євро).

"Зараз ми збільшуємо підтримку і будемо ще більше допомагати з відбудовою пошкодженої інфраструктури", - зазначив Стьоре, додавши, що у короткостроковій перспективі пріоритетом має бути саме військова допомога.

Йонас Гар Стьоре зазначив, що ближчим часом Норвегія спрямує більше грошей на підтримку України з коштів, отриманих завдяки видобутку нафти й газу - яких Норвегія останнім часом заробила більше через глобальне підвищення цін на енергоносії.

"Програма підтримки України не має призвести до підвищення процентних ставок чи вищої інфляції у Норвегії. Це гроші - з-поза меж Норвегії, які ми можемо поки не використовувати всередині країни", - зазначив прем’єр. 

Йонас Гар Стьоре заявив також, що Норвегія може відігравати провідну роль у повоєнній відбудові України, і Київ вже просив про це. За його словами, цю роботу потрібно спланувати на тривалий час наперед та у тісній координації з іншими союзниками, а також паралельно сприяти зміцненню демократичних інституцій та верховенства права в Україні. 

Він додав, що Норвегія подбає і про підтримку бідніших країн світу, де ситуація особливо ускладнилася через глобальне зростання цін на продукти та енергоносії внаслідок війни. 

Нагадаємо, неофіційно повідомлялося, що уряд Норвегії вивчає можливість передання Україні певної кількості бойових машин піхоти CV90.

Також Норвегія - серед країн, які пообіцяли віддати Україні частину своїх танків Leopard 2. За інформацією ЗМІ,  Норвегія розглядає можливість поставки Україні до 8 танків.