Україна матиме лише одну спробу для великого контрнаступу - президент Чехії

Понеділок, 20 березня 2023, 07:51

Президент Чехії Петр Павел вважає, що у найближчі кілька місяців найкращий час для України провести контрнаступ проти російських військ на окупованих територіях.

Про це, як пише "Європейська правда", він сказав в інтерв'ю польському виданню Rzeczpospolita.

На думку чеського президента, успіх під час першої спроби великого контрнаступу Києва є необхідним, оскільки пізніше отримати військову підтримку від партнерів буде складніше.

Посадовці США розкрили два сценарії весняного контрнаступу України

"Багато країн, багато політиків очікують певного прогресу цього року. Я вважаю, що в України буде лише одна спроба розпочати великий контрнаступ. Тому, якщо вона вирішить розпочати великий контрнаступ і він провалиться, буде надзвичайно важко отримати кошти на наступний", - сказав Павел.

За його словами, контрнаступ має статися протягом кількох місяців і вікно можливостей відкрите цього року.

"Після наступної зими буде вкрай важко підтримувати нинішній рівень допомоги. Втома від війни - це не лише виснаження людських ресурсів і техніки, руйнування інфраструктури в Україні, але й втома в країнах, які надають допомогу", - додав чеський президент.

Павел наголосив, що Захід зараз повинен надати Україні будь-яку зброю, яка необхідна для досягнення цілей.

Ексглава Генштабу Британії: Після успішного контрнаступу Києва Путіна можуть вимести з Кремля

"Якщо мета - звільнити всю територію, маємо дати їм все необхідне. Хоча, звичайно, є обмеження. Є обмеження і з боку України, тому що, наприклад, людські ресурси не безмежні. Західна допомога також має межі", - сказав він.

Павел нагадав, що наступного року в США відбудуться вибори, під час яких суспільство і політики більше зосереджені на внутрішніх питаннях.

"Навіть якщо в майбутній кампанії і буде важлива глобальна тема, то вона буде пов'язана не з Європою, а з американсько-китайськими відносинами. Інтерес Америки до України та рівень допомоги може знизитися наступного року. А коли американський інтерес зменшиться, багато європейських країн зроблять те ж саме", - вважає він.

Нагадаємо, Павел вважає, що можливий вступ України до Європейського Союзу не викличе стільки суперечок, як розгляд питання про її членство в НАТО.