Катастрофа МАУ в Ірані: Постраждалі країни критикують винесені Тегераном вироки

Вівторок, 18 квітня 2023, 15:27

Міжнародна група з координації допомоги жертвам катастрофи рейсу PS752 прокоментувала вироки, які були винесені в Ірані військовослужбовцям за звинуваченням у причетності до збиття пасажирського літака МАУ у 2020 році, внаслідок якого загинули 176 осіб.

Спільну заяву опублікувало Міністерство закордонних справ України, пише "Європейська правда".

В заяві наголошується, що "фіктивні судові процеси" у справі про авіакатастрофу літака МАУ, які відбулись у Тегерані, "не повинні відвертати увагу світу від невиконання Іраном своїх міжнародних зобов’язань та уникнення відповідальності за свої дії".

"Ані судові процеси, ані вироки, оголошені цього тижня, не принесли правди чи справедливості сім’ям жертв. Увесь процес, починаючи з розслідування Іраном обставин збиття, не був неупередженим та прозорим. Родини 176 невинних жертв все ще чекають на справедливість, на яку вони заслуговують. Ми солідарні з родинами та близькими жертв збиття рейсу PS752 і докладатимемо усіх необхідних зусиль, допоки справедливість не буде забезпечена", – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 17 квітня Іран засудив 10 військовослужбовців до тюремного ув'язнення за звинуваченням у причетності до збиття пасажирського літака МАУ у 2020 році, в результаті якого загинули 176 осіб. Одного командира засудили до 10 років ув'язнення. Дев'ять інших отримали терміни від одного до трьох років. 

Рейс PS752 "Міжнародних авіаліній України" розбився 8 січня 2020 року під Тегераном на шляху до Києва.

Через кілька днів після офіційних заперечень Іран визнав, що підрозділ Корпусу вартових ісламської революції ненавмисно збив літак на тлі загострення напруженості у відносинах зі Сполученими Штатами через вбивство американським безпілотником високопоставленого генерала Касема Сулеймані поблизу Багдада.

Більшість жертв були іранцями та канадцями, але 11 з них були громадянами України. 

Минулого року Канада заявила, що не знайшла доказів умислу у збитті авіалайнера. Канадський суд присудив 78,7 млн доларів США компенсацій і відсотки сім'ям шести жертв.

Група країн G7 минулого року у спільній заяві заявила, що Іран повинен понести відповідальність за збиття літака рейсу PS752.

28 грудня 2022 року Україна, Велика Британія, Канада та Швеція ініціювали арбітражний розгляд спору щодо збиття цього пасажирського літака.

Детальніше про те, як каратимуть Іран за збиття літака МАУ, читайте у відповідній статті на "Європейській правді".