ЄС: Росія не має використати події в Бєлгородській області для ескалації в Україні

Четвер, 25 травня 2023, 19:02

Європейський Союз у четвер закликав Росію не використовувати події останніх днів у Бєлгородській області як привід для ескалації повномасштабної війни в Україні.

Про це в коментарі агенції Europa Press сказав речник Європейської комісії із зовнішньополітичних питань Петер Стано, повідомляє "Європейська правда".

За словами Стано, ЄС відомо про "військову активність у російській Бєлгородській області та заяви російської влади".

"Ці інциденти не повинні використовуватися Росією як привід для нової ескалації її незаконних нападів на Україну", – підкреслив він.

Представник Єврокомісії додав, що Москва повинна "негайно і беззастережно" вивести всі свої війська і військову техніку з української території.

РФ використає події у Бєлгородській області для просування версії про "жертву війни" – розвідка Британії

"Україна не має жодних територіальних претензій. Усе, чого вона хоче, – відновити свою незалежність, суверенітет і територіальну цілісність", – наголосив Стано.

Нагадаємо, у понеділок "Російський добровольчий корпус" і легіон "Свобода Росії" заявили, що перейшли кордон і "звільняють" від чинної російської влади населені пункти Бєлгородській області. Наступного дня Міністерство оборони РФ повідомило про витіснення й ліквідацію всіх учасників нападу, хоча в "Російському добровольчому корпусі" це спростували.

ЗМІ при цьому повідомили, що на поширених російською стороною кадрах видно принаймні два сильно пошкоджені автомобілі Humvee американського виробництва з російського боку прикордонної застави під Бєлгородом. США надали Україні понад дві тисячі таких засобів.

Після цього в Білому домі заявили, що вивчають, чи справді американська техніка використовувалась під час "вторгнення" на територію Бєлгородської області Росії.