Фон дер Ляєн розказала, як шлях України до ЄС допоможе з її безпекою

Середа, 31 травня 2023, 12:25

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн вважає, що проєвропейські реформи, які Україна здійснює на шляху до ЄС, допоможуть Києву гарантувати довгострокову безпеку.

Про це вона сказала під час виступу в середу на форумі Globsec у Братиславі, повідомляє "Європейська правда".

Фон дер Ляєн наголосила, що справедливий мир для України має бути тривалим. А для того, за її словами, він має бути зміцнений двома життєво важливими способами. 

"Перший: забезпечення довгострокової безпеки України. Я вітаю триваючі дискусії про те, як можна гарантувати безпеку України. Існують різні моделі та історичні приклади, які можуть бути використані. Сукупність таких гарантій з боку держав-однодумців може запропонувати те, що дехто називає "стримування через заперечення". Іншими словами, надання Україні військового обладнання для захисту від російських нападів у майбутньому", – сказала глава Єврокомісії.

Фон дер Ляєн окреслила рамки справедливого миру в Україні

По-друге, за її словами, необхідна ясність того, що друзі України залишаться з нею надовго заради її безпеки. 

"Така угода з гарантіями безпеки має супроводжуватися ширшими рамками демократичних реформ в Україні. І тут шлях України до вступу в наш Союз відіграватиме фундаментальну роль. Хоча всі знали, що ми вступаємо на складний шлях, ми надали Україні статус кандидата – і це правильно. Тепер ми повинні бути поруч з ними на кожному кроці цього шляху", – сказала фон дер Ляєн.

Вона підкреслила, що навіть борючись за своє виживання, українці проводять важливі реформи для зміцнення своєї демократії. 

"Україна продовжує просуватися до нашого Союзу, незважаючи ні на що. І ми будемо продовжувати робити все можливе, щоб наблизити і прискорити досягнення Україною справедливого і тривалого миру", – резюмувала фон дер Ляєн.

У своїй промові фон дер Ляєн окреслила, яким вона бачить справедливий мир для України. 

Глава Єврокомісії також закликала "тих, хто може" надати Україні далекобійне озброєння.