Норвегія на тлі війни РФ проти України активізує пошук родовищ у Баренцовому морі

Четвер, 4 травня 2023, 11:20

Найбільші нафтогазові компанії Норвегії хочуть відновити пошук родовищ нафти та газу в Арктиці, зокрема у Баренцовому морі, аби за нових геополітичних обставин бути ключовим постачальником енергоресурсів до Європи. 

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Bloomberg.

Фахівці припускають, що у Баренцовому морі можуть розташовуватись до 60% ще не відкритих норвезьких покладів енергоресурсів. Проте досі випадків успішної розробки було небагато, і через нестачу інфраструктури це було складно і сумнівно вигідно.

Проте після нападу РФ на Україну і рішення Європи відмовлятись від російських енергоресурсів Норвегія стала найбільшим постачальником, і попит лише зростає. 

"Статус-кво вже не вихід. Навіть якщо ми хочемо підтримувати виробництво на такому рівні – потрібно розробляти і знаходити більше ресурсів", – коментує головний виконавчий директор компанії Var Energi ASA Торгер Род. 

Минулого тижня до одного з найпівнічніших міст Норвегії приїздив міністр нафти та енергетики Тер’є Аасланд та закликав у своїй промові керівників нафтогазових компаній "перевернути кожен камінь" у пошуках родовищ у Баренцовому морі. 

Водночас проти збільшення розробок можуть виступати науковці та екоактивісти – кілька років тому проти уряду вже подавали позов з цього приводу, доводячи, що в умовах кліматичної кризи це безвідповідально і може інтерпретуватися як порушення фундаментальних прав людини. В апеляційній інстанції позов тоді відхилили і справа опинилась у ЄСПЛ. 

Нагадаємо, суспільні мовники Данії, Норвегії, Швеції та Фінляндії за висновками спільного розслідування припускають, що російські військові судна та цивільні "кораблі-привиди" у Балтійському і Північному морях збирають дані для диверсій проти вітрових електростанцій, газопроводів і кабелів зв’язку.

16 березня НАТО і ЄС провели перше засідання, присвячене заснуванню нової Цільової групи з питань стійкості критично важливої інфраструктури на тлі російської загрози.

Днями розвідка НАТО припустила, що Росія може атакувати підводні кабелі, щоб помститися за підтримку України.