Sky News: У Британії слідом за США заявили про підтримку кандидатури Рютте на пост генсека НАТО

Четвер, 22 лютого 2024, 13:21

Велика Британія підтримує кандидатуру прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте на посаду наступного генсека НАТО.

Про це стало відомо Sky News від джерела в МЗС Британії, передає "Європейська правда".

Очікується, що Єнс Столтенберг, який є генеральним секретарем Альянсу з 2014 року, піде у відставку цього року після того, як йому неодноразово продовжували термін перебування на посаді.

Усі члени Альянсу мають узгодити кандидатуру його наступника в процесі, який зазвичай проходить за зачиненими дверима, тому важливо, що Велика Британія публічно підтримала потенційного кандидата.

Джерело в Міністерстві закордонних справ повідомило, що Велика Британія вважає Марка Рютте, досвідченого політика, ідеальною людиною для керівництва Альянсом в той час, коли НАТО наполегливо працює над зміцненням своєї обороноздатності для стримування російської агресії.

"Велика Британія рішуче підтримує прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте на посаді генерального секретаря НАТО, який замінить Єнса Столтенберга", – заявив британський урядовець.

"Рютте користується повагою в Альянсі, має серйозні повноваження в галузі оборони і безпеки і забезпечить, щоб Альянс залишався сильним і готовим захищати і стримувати", – додав він.

Перед цим видання Politico з посиланням на американського посадовця повідомило, що президент США Джо Байден теж підтримує кандидатуру Рютте.

Читайте також статтю "ЄП" про "конкурс" на посаду генсека НАТО та його ймовірного переможця.