4 жовтня 2023

Статті
Катастрофа, яку треба відвернути: як Європа готується до можливої зупинки допомоги США у війні
Необхідно готуватися до усіх сценаріїв у США на тлі того, що у Вашингтоні публічно обговорюють зменшення чи навіть зупинку допомоги Україні...
Відставка не на користь України: як вплине звільнення спікера Маккарті на підтримку від США
Палата представників тепер має обрати нового спікера. А поки без розгляду залишається низка законопроєктів, включаючи фінансування для України.
Колонки
Оновлена угода про вільну торгівлю з Канадою: що зміниться і на що варто звернути увагу
Новий торговельний режим набуде чинності після ратифікації обома сторонами, але не пізніше 1 січня 2024 року.
Новини
22:55
Університет у Марселі закрив одну з будівель через наркоторгівлю неподалік
Університет Екс-Марсель у центрі однойменного французького міста на узбережнні Середземного моря тимчасово закрив будівлю одного з кампусів через те, що поблизу ведеться небезпечна торгівля наркотиками.
22:36
Чехія схвалила нову оборонну стратегію: пріоритет – стримування агресора
Уряд Чехії в середу схвалив оновлену Оборонну стратегію країни, насамперед пов'язану з фундаментальним погіршенням безпекового середовища після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року.
22:15
У Франції клопів у потягах шукатимуть за допомогою службових собак
Міністерство транспорту Франції буде використовувати службових собак для перевірки потягів на залізниці та в метро на наявність клопів на тлі ажіотажу щодо їхнього стрімкого поширення.
21:59
У Словаччині підготували військову допомогу для України, але після виборів "притримали"
Президентка Словаччини Зузана Чапутова виступила проти надання нового пакета військової допомоги Україні у зв’язку з результатом парламентських виборів, де перемогла антиукраїнська партія Smer-SD експрем’єра Роберта Фіцо.
21:40
Сійярто знайшов винного в посиленні контролю на кордоні зі Словаччиною: Брюссель
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що у запровадженні Словаччиною контролю на угорському кордоні винен Брюссель, який своїми діями нібито призвів до зростання міграційного тиску в Центральній Європі.
21:22
Байден: Ситуація в Конгресі мене непокоїть, але допомога Україні триватиме
Президент США Джо Байден у середу прокоментував відставку спікера Палати представників Кевіна Маккарті, зазначивши, що непокоїться через подальше схвалення допомоги Україні.
21:07
Bloomberg: ФРН дасть Україні додаткові засоби ППО для прикриття зернових вантажів
Німеччина планує поставити Україні додаткові засоби протиповітряної оборони, щоб допомогти захистити зернові вантажі від потенційних російських атак.
21:06
Прем'єр Болгарії: Сербія має визначитись – вона з РФ чи з ЄС
Прем'єр-міністр Болгарії Ніколай Денков закликав Сербію визначитись, кого вона підтримує – Росію чи Євросоюз.
ДайджестОрбан ріже Києву фінансування, міграційна реформа ЄС, автокатастрофа з українцями: новини дня
20:50
Пашинян назвав умову, за якої готовий піти у відставку
Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян назвав причини, через які він не збирається йти у відставку після того, як Азербайджан взяв під контроль територію Нагірного Карабаху.
20:49
Bild дізнався, що Німеччина найближчим часом не дасть Україні Taurus
Уряд Німеччини "в осяжному майбутньому" не планує постачати Україні далекобійні крилаті ракети Taurus, які українська сторона просила протягом останніх кількох місяців для ударів по російських цілях у глибокому тилу.
20:29
Лідера "Альтернативи для Німеччини" ушпиталили після "нападу" в Баварії
Німецька ультраправа партія "Альтернатива для Німеччини" (АдН) заявила, що на її федерального лідера Тіно Хрупаллу в середу скоїли напад під час партійного заходу в місті Інгольштадт федеральної землі Баварія.
20:14
Литва планує виділити 340 млн євро на допомогу Україні у 2024 році
До видатків бюджету на 2024 рік у Литві планують включити підтримку України на суму 340 мільйонів євро.
20:02
На Раді Україна-НАТО обговорили оновлений план реформ для вступу Києва в Альянс
У Брюсселі в середу відбулось перше засідання Ради Україна-НАТО на виконання рішень останнього, Вільнюського саміту Північноатлантичного Альянсу.
19:46
Естонія та Латвія спільно придбають позашляховики й ваговози на 700 млн євро
Естонія та Латвія уклали договір на придбання різних типів транспортних засобів для силових структур на загальну суму майже в 700 мільйонів євро.
19:43
В Італії вважають можливими переговори між Україною та РФ наступної весни
Міністр оборони Італії Гвідо Крозетто заявив про можливість переговорів між Україною та РФ наступної весни.
19:21
У Болгарії побоюються посилення проросійських сил у разі відмови їй від Шенгена
Прем'єр-міністр Болгарії Ніколай Денков заявив про те, що у разі відмови вступу до Шенгенської зони в його країні посиляться прокремлівські сили.
19:20
Офіційно: США передали Україні конфісковані іранські патрони
Центральне командування Збройних сил США в середу офіційно підтвердило, що передало українським Збройним Силам патрони іранського походження, конфісковані під час спроби контрабанди до Ємену.
19:05
Прем’єр Чорногорії: Росія шукає нові гарячі точки в Європі, ЄС повинен розширюватись
Прем’єр-міністр технічного уряду Чорногорії Дрітан Абазович вважає, що події в Україні також можуть відбутись і в регіоні Західних Балкан, оскільки Росія шукає місця в Європі, де могла б докластись до загострення.
18:48
У Румунії підготували механізм обмеження імпорту зерна з України та Молдови
Міністр сільського господарства Румунії Флорін Барбу в середу оголосив, що імпорт зерна з України та Молдови буде дозволений тільки румунським фермерам і переробникам тільки на підставі ліцензії.
18:32
Російські хакери знову атакували сайти банків і транспортної агенції Фінляндії
Російське хакерське угруповання NoName 057 (16) у середу здійснило атаки на сайти фінської транспортної інфраструктури та банків.
18:24
У Британії планують утримувати частину ув'язнених за кордоном
Велика Британія прагне вирішити проблему переповненості в'язниць за рахунок утримання ув'язнених за кордоном.
18:14
CNN: США вирішили передати Україні конфісковану іранську зброю
Центральне командування Збройних сил США може вже цього тижня оголосити про надання Україні конфіскованої іранської стрілецької зброї та патронів до неї.
18:00
фото, відеоНа сході Хорватії пів доби гасять велику пожежу на заводі з виробництва пластмас
У місті Осієк на сході Хорватії з ранку середи триває пожежа на заводі з виробництва пластмас, у зв’язку з чим влада попросила місцевих жителів не виходити на вулицю і не відчиняти вікон.
17:57
Греція вимагає від ЄС санкцій проти країн, що відмовляються приймати депортованих мігрантів
Греція закликає Євросоюз прийняти запропонований план санкцій проти країн, які відмовляються приймати депортованих ЄС мігрантів.
17:45
Україна та Швеція почнуть двосторонні переговори про "гарантії безпеки" – Кулеба
Міністри закордонних справ України та Швеції Дмитро Кулеба й Тобіас Білльстрьом у середу домовились розпочати двосторонні переговори для укладання угоди про так звані гарантії безпеки на основі декларації "Групи семи".
17:38
У Сербії відпустили причетного до заворушень у Косові екслідера косовських сербів
Вищий суд Белграда в середу відхилив пропозицію прокуратури про взяття під варту Мілана Радойчича, колишнього віцеголову партії косовських сербів "Сербський список", який зізнався в причетності до заворушень на півночі Косова наприкінці вересня.
17:20
Країни ЄС досягли домовленості щодо міграційної реформи
Країни Євросоюзу досягли домовленості щодо реформування міграційної політики на тлі надзвичайно високого рівня прибуття нелегальних мігрантів до ЄС.
17:20
Уряд Британії пропонує заборонити куріння для всіх, хто народився після 2009 року
Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак у середу ініціював ухвалення жорсткого законодавства для боротьби з курінням, яке зрештою має заборонити продаж сигарет усім, хто народився 1 січня 2009 року або пізніше.
17:05
Зеленський розповів, чи приїде на зустріч лідерів ЄС в Іспанії
Президент Володимир Зеленський в середу повідомив, що отримав запрошення від голови уряду Іспанії Педро Санчеса на неформальну зустріч лідерів держав Європейського Союзу в Гранаді, яка відбудеться в четвер, 5 жовтня.
16:51
У Молдові членам розпущеного "Шора" знову обмежили участь у виборах
Парламент Молдови в середу ухвалив в обох читаннях нові поправки до Кодексу про вибори, що обмежують участь представників неконституційних партій у виборах, після рішення Конституційного суду, які скасували аналогічні правки в попередній редакції.
16:46
Угорщина хоче гарантій, що Україна не поверне OTP Bank до списку міжнародних спонсорів війни
Угорщина називає виключення Україною OTP Bank зі списку міжнародних спонсорів війни правильним кроком, але водночас хоче отримати гарантії, що його не повернуть до цього списку в майбутньому.
16:36
Пашинян поїде в Іспанію попри відмову Алієва, досі сподівається на мирну угоду
Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян підтвердив, що візьме участь у саміті Європейської політичної спільноти в четвер, 5 жовтня, в іспанський Гранаді попри відмову їхати туди азербайджанського президента Ільхама Алієва.
16:19
Експосадовці часів Трампа закликають Конгрес підтримати додаткову допомогу Україні
Група зі ста консервативних політичних експертів, зокрема кілька високопосадовців адміністрації Дональда Трампа, розпочала кампанію із закликом до Конгресу США підтримати більшу допомогу Україні та визнати, що перемога Росії матиме серйозні наслідки для американської національної безпеки.
16:16
ФотоБританія: Іран довів порушення ним резолюцій ООН, показавши Шойгу власні ракети
Іран фактично сам зізнався у порушенні резолюцій ООН щодо нерозповсюдження зброї, коли під час візиту міністра оборони РФ Сєргєя Шойгу показав власні ракети.
ВідеоВійськова допомога під загрозою: які виклики постали перед Києвом
15:37
Прем’єр Британії закликав союзників дати Україні необхідне для перемоги
Прем’єр-міністр Британії Ріші Сунак нагадав про вагомий внесок Британії в обороноздатність України та закликав партнерів дати Україні "необхідне для того, щоб завершити роботу".
15:30
Словаччина придбає системи ППО за майже 200 млн євро
Словацький уряд схвалив намір Міністерства оборони закупити системи протиповітряної оборони (ППО) за 193,98 мільйона євро.
15:08
У Херсоні з’явилося почесне консульство Греції
Українська сторона повідомила про відкриття у Херсоні почесного консульства Греції.
15:02
Прем'єрка Литви заявила про намір стати кандидатом у президенти
Прем'єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте заявила про плани боротися за номінацію кандидата на пост президента країни від партії Союз Вітчизни-Литовських християнських демократів (TS-LKD).
14:41
Греція пропонує свої порти як ще один шлях експорту українського зерна
Греція пропонує свої порти в Егейському морі як ще один коридор для експорту українського зерна в умовах блокади Чорного моря.
Аналітика короткоЧому звільнення спікера Палати представників США несе загрози для України
14:29
В Італії розгублені щодо причин аварії автобуса, де загинули 4 українців
Причина аварії туристичного автобуса поблизу італійської Венеції, внаслідок якої загинули четверо українців, залишається загадкою.
14:08
Президент Чехії застеріг від "втоми від війни" і відкидає поступки Росії
Президент Чехії Петр Павел у своєму виступі у Європарламенті наголосив, що Захід має не піддаватися на "втому від війни" і про поступки Росії не має бути мови.
13:55
Словаччина запроваджує тимчасовий контроль на кордоні з Угорщиною
Словаччина заявила в середу, що відновить перевірки на кордоні з Угорщиною, щоб зменшити кількість нелегальних мігрантів, які в’їжджають до країни.
13:33
Азербайджан відмовився від п’ятисторонніх переговорів з Вірменією в Іспанії – ЗМІ
Запланована на 5 жовтня у Гранаді зустріч президента Азербайджану Ільхама Алієва, прем'єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна за участю президента Євроради Шарля Мішеля, канцлера Німеччини Олафа Шольца та президента Франції Емманюеля Макрона не відбудеться.
13:23
У польському містечку протестують через ускладнення перетину кордону зі Словаччиною
У крихітному польському містечку Лелюхів мешканці влаштували протест проти відновлення прикордонних перевірок на кордоні зі Словаччиною, через які їхній КПП тимчасово закрили і зірвали звичний спосіб життя.
13:14
Ердоган не поїде в Іспанію, де заплановані мирні переговори між Азербайджаном та Вірменією 
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган скасував поїздку до Іспанії на саміт Європейської політичної спільноти, на полях якого лідери Азербайджану та Вірменії мають провести мирні переговори після повернення Нагірного Карабаху під контроль Баку. 
12:41
Висновок Конституційного суду Грузії щодо імпічменту президентки буде у середині жовтня
Конституційний суд Грузії надасть свій висновок про те, чи порушила основний закон президентка Саломе Зурабішвілі, вирушивши у закордонні візити без згоди уряду, 14-15 жовтня.
12:25
На Заході заговорили про вичерпання запасів зброї, яку можна віддати Україні
Декілька західних посадовців публічно заговорили про те, що у країн НАТО завершуються запаси зброї та боєприпасів, які вони можуть віддавати Україні без ризиків для себе, і слід якнайшвидше нарощувати виробництво.
12:13
МЗС уточнило: В аварії автобуса в Італії загинули 4 українців
За уточненою інформацією, четверо українців загинули і ще четверо отримали поранення у результаті ДТП з автобусом, що трапилась 3 жовтня у Местре, материковій частині Венеції.
11:56
Молдова відповіла Росії на нові заборони в'їзду: ворожа політика
У Міністерстві закордонних справ та євроінтеграції Молдови виступили з заявою після рішення російської влади заборонити в’їзд двом молдовським громадянам.
11:52
Схвалення нових законів у США на паузі до обрання нового спікера Палати представників - посол
Палата представників США не зможе ухвалювати нові закони, відтак і щодо допомоги Україні, до обрання нового спікера. 
11:28
Україна після вступу до ЄС може претендувати на 186 млрд євро у перші сім років – ЗМІ
У перші сім років після повноцінного вступу України до ЄС вона зможе претендувати приблизно на 186 млрд євро із бюджету Євросоюзу. 
11:26
ЗМІ: ЄС, Росія і США провели таємні переговори за кілька днів до одноденної війни в Карабаху
Топ-посадовці США і ЄС зустрічалися із представниками Росії на таємних екстрених переговорах у Туреччині щодо Нагірного Карабаху.
10:58
"Укрзалізниця" запускає сполучення між Львовом та Варшавою
Вперше за 18 років "Укрзалізниця" запускає залізничне сполучення між Львовом та Варшавою: потяг проходитиме через пункт пропуску Рава-Руська з 15 жовтня.
10:50
На Житомирщині відкрили міст, відбудований за кошти Естонії
У місті Малин на Житомирщині відкрили відновлений міст, реконструкцію якого здійснили завдяки Естонії.
10:27
В Естонії рівень підтримки прийому українських біженців упав до найнижчого рівня
Підтримка прийому українських біженців серед мешканців Естонії впала до найнижчого рівня з початку повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого 2022 року.
10:15
У Фінляндії викрили злочинну групу, що привозила наркотики зі Швеції, серед затриманих українці
Фінські правоохоронці викрили діяльність злочинної групи, що привозила в країну наркотики зі Швеції, завдяки цьому членів мережі впіймали також у Швеції.
09:53
фотоСмерть українця у витверезнику Вроцлава: ЗМІ опублікували кадри, які доводять тортури з боку поліції
Польське видання Onet опублікувало відеозапис, який доводить застосування тортур до українця Дмитра Никифоренка у витверезнику Вроцлава, внаслідок яких два роки тому чоловік помер.
09:48
Португалія скасує податкові пільги для іноземців, що приїздять працювати у пріоритетних сферах
Уряд Португалії збирається скасувати податкові пільги для іноземців-резидентів Португалії, які запровадили, коли країна після фінансової кризи намагалася привабити фахівців у деякі галузі. 
09:07
Британська розвідка: російська ППО, скоріш за все, справді збила власний Су-35 під Токмаком
Британська розвідка вважає дуже правдоподібною новину про збиття російськими силами ППО свого власного винищувача Су-35 над Токмаком у кінці вересня.
08:50
Румунія відправить додаткові війська для посилення сил НАТО в Косові
Румунія відправить роту військовослужбовців для посилення миротворчих сил НАТО в Косово після зростання напруженості з Сербією.
08:26
Bloomberg: Угорщина хоче розділити підтримку на 50 млрд євро від ЄС для України 
Угорщина запропонувала розділити майбутній 50-мільярдний пакет допомоги Європейського Союзу для України, посилюючи занепокоєння щодо зменшення економічної підтримки Києва.
08:09
Українці – серед жертв автобусної катастрофи у Венеції, підтвердило МЗС
У МЗС України підтвердили, що українські громадяни є серед жертв аварії автобуса, яка сталась 3 жовтня у районі комуни Венеція Местре.
07:52
Президент Чехії: Європа має зменшити свою оборонну залежність від США
Європа повинна зменшити свою залежність від США і натомість посилити європейську складову НАТО, вважає президент Чехії Петр Павел.
07:40
Глава Євроради: Україна може належати до ЄС у 2030 році
Президент Європейської ради Шарль Мішель висловився за приєднання України до ЄС до 2030 року – за умови, що обидві сторони виконають свою "домашню роботу".
07:23
фотоВ туристичному автобусі, що розбився у Венеції, загинули щонайменше 5 громадян України
Серед загиблих унаслідок аварії автобуса, що сталася 3 жовтня ввечері в районі комуни Венеція Местре, за попередніми даними, п'ятеро громадян України.