7 лютого 2024

Статті
Провал України у Гаазі: чому ми перестали вигравати суди з РФ та що доведеться змінити
Судді відкинули ключові звинувачення України, які були основою скарги до Міжнародного суду. Одного разу проти нас проголосував навіть "український" суддя...
Новини
23:04
Держдеп США схвалив продаж Польщі аеростатів для ППО на $1,2 млрд
Державний департамент США схвалив продаж Польщі сучасних систем радіолокації, розвідки повітряного простору та наземної радіолокації разом із елементами логістики вартістю 1,2 мільярда доларів.
22:47
Bloomberg: ЄС почав оцінювати наслідки можливого переобрання Трампа
Європейська комісія розпочала офіційну оцінку наслідків виборів президента США у листопаді 2024 року, зокрема того, яким може бути потенційне президентства Дональда Трампа в разі його переобрання.
22:30
Працівнику Держдепу США висунули звинувачення у справі про штурм Капітолія
Співробітникові служби дипломатичної безпеки Державного департаменту США Кевіну Олстропу оголосили звинувачення за ймовірне проникнення на територію Капітолію під час його штурму 6 січня 2021 року.
22:09
Орбан і Лукашенко привітали Алієва ще до оголошення результатів виборів в Азербайджані
Хоча офіційні результати дострокових виборів президента Азербайджану 7 лютого ще не оголошені, чинного голову держави Ільхама Алієва вже встигли привітати щонайменше Віктор Орбан і Александр Лукашенко.
21:53
оновленоСенат США очікувано провалив законопроєкт про кордон із допомогою Україні
У Сенаті США не знайшлось достатньо підтримки для процедурного голосування за законопроєкт із посиленням міграційної політики, який передбачав додаткові кошти для України, Ізраїлю й Тайваню.
21:42
фотоУмєров на зустрічі з Боррелем обговорив співпрацю оборонних компаній України та ЄС
Міністр оборони Рустем Умєров 7 лютого провів зустріч із високим представником ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Жозепом Боррелем, який перебуває з візитом в Україні.
21:23
Засуджений за масштабні теракти в Європі член ІДІЛ відбуватиме вирок у Франції
Члена терористичної організації ІДІЛ Салаха Абдеслама, засудженого до довічного ув'язнення за теракти в Парижі 2015 року, 7 лютого забрали з камери бельгійської в'язниці і переведели назад до Франції.
ДайджестБоррель під ракетною атакою РФ, процес ЄС проти Угорщини, сутички у Сеймі Польщі: новини дня
20:54
Дуда вважає, що Трамп виконає обіцянку завершити війну в Україні "за 24 години"
Президент Польщі Анджей Дуда прокоментував заяви кандидата в президенти США Дональда Трампа завершити війну в Україні "за 24 години" в разі перемоги на виборах 2024 року.
20:38
Литва офіційно визнає Православну церкву Константинопольського патріархату
Уряд Литви 7 лютого оголосив, що офіційно визнає Православну церкву Константинопольського патріархату на тлі спроб балтійських країн позбутись впливу Російської православної церкви.
20:17
У Молдові заявили про початок "скринінгу" законодавства для вступу в ЄС
Віцепрем’єр-міністерка з європейської інтеграції Молдови Крістіна Герасимов 7 лютого оголосила про початок так званого скринінгу Європейським Союзом молдовського законодавства – тобто його перевірки на відповідність праву ЄС.
20:05
Суд остаточно підтвердив, що експрем’єр Чехії Бабіш працював на радянські спецслужби
Колишній чеський прем'єр-міністр Андрей Бабіш програв останню апеляцію в Словаччині у справі, що стосувалась звинувачень у співпраці з таємною поліцією комуністичної доби в тодішній Чехословаччині.
19:48
В уряді Польщі провели перемовини з фермерами, які знову готують великий протест
У Міністерстві сільського господарства Польщі провели перемовини з представниками фермерських асоціацій, які готують черговий великий протест на п’ятницю, у тому числі проти продовження пільгової торгівлі ЄС з Україною. 
19:45
Група Європарламенту на чолі з Мелоні поповнилась маргінальним депутатом від Франції
Крайня права французька партія Reconquête, яку очолює Маріон Марешаль – племінниця Марін Ле Пен, 7 лютого оголосила про входження її представника в Європарламенті до групи "Європейські консерватори та реформісти" (ECR), де головує прем’єрка Італії Джорджія Мелоні.
19:15
Столтенберг привітав створення Сил безпілотних систем у ЗСУ
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг привітав наміри України розвивати використання безпілотників у Збройних Силах, створивши для цього окремий рід військ.
19:13
У Грузії зросла кількість загиблих внаслідок зсуву
Рятувальники підтвердили загибель вже шести осіб внаслідок зсуву грнуту у грузинському селі Нергеееті, ще трьох людей шукають. 
Аналітика короткоЧому Україні не вдалося виграти у Росії в Міжнародному суді у Гаазі
18:56
У Байдена прокоментували інтерв’ю Путіна "американському Соловйову": Правда на нашому боці
Радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван відреагував на те, що колишній ведучий Fox News Такер Карлсон вирішив поїхати до держави-агресора РФ й узяти інтерв’ю в її президента Владіміра Путіна.
18:41
"Рамштайн-19" відбудеться 14 лютого
Дев’ятнадцяте за ліком засідання Контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн") відбудеться в Брюсселі 14 лютого.
18:33
Салліван про затягування Угорщиною вступу Швеції в НАТО: Наше терпіння не нескінченне
Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що Вашингтон сподівається на якнайшвидше схвалення вступу Швеції в НАТО з боку Угорщини, натякнувши на можливі кроки у разі подальшого затягування процесу.
18:30
Боррель у Раді згадав приказку про "на двох козаків – три гетьмани"
Високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель у своєму виступі у Верховній Раді значну частину промови присвятив важливості зберігати політичний плюралізм та свободу слова навіть в умовах війни.
18:24
відеоЗеленський попросив Борреля про боєприпаси, безпілотники і системи ППО
Президент України Володимир Зеленський на зустрічі з главою дипломатії ЄС Жозепом Боррелем попросив Євросоюз надати додаткові боєприпаси, безпілотники та системи протиповітряної оборони. 
18:19
Столтенберг: "Перезавантаження" влади в Україні не вплине на нашу підтримку
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг прокоментував повідомлення про ймовірні кадрові зміни у військово-політичному керівництві України, зокрема стосовно головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.
18:09
Глава прикордонного агентства ЄС: Повністю зупинити нелегальну міграцію неможливо
Голова прикордонного агентства ЄС Frontex Ганс Лейтенс очікує зростання загального припливу мігрантів до Євросоюзу у 2024 році та вважає, що повністю зупинити переміщення людей неможливо.
18:07
відеоПрем'єр Іспанії заступився за "сексистську" пісню, яка поїде на Євробачення
Іспанський прем’єр-міністр Педро Санчес заявив, що не погоджується з критикою пісні, яка була відібрана для участі в цьогорічному Євробаченні, як сексистської.
17:51
ФотоВ Іспанії другий день тривають протести фермерів
Другий день поспіль іспанські фермери організовують акції протесту по всій території країни, щоб привернути увагу до своїх проблем.
17:49
Президент Фінляндії в останній промові: Ми не боїмося Росію, але зберігаємо пильність
Президент Фінляндії Саулі Нііністьо 7 лютого виступив зі своєю останньою промовою в парламенті як глава держави.
17:47
Сербія заявила, що Косово не дозволило ввезти динари для косовських сербів
Народний банк Сербії 7 лютого заявив, що на кордоні з частково визнаним Косовом не пропустили автомобіль із сербськими динарами, призначеними для виплат зарплат і пенсій косовським сербам у північних муніципалітетах.
17:36
Екзитпол: Чинний президент Азербайджану перемагає на дострокових виборах
В Азербайджані 7 лютого відбулось голосування на президентських виборах, де перемогу прогнозують чинному голові держави Ільхаму Алієву.
17:23
Європарламент засудив наміри Норвегії видобувати мінерали на морському дні
Європейський парламент 7 лютого схвалив резолюцію, в якій засудив рішення Норвегії дозволити видобуток мінералів на морському дні попри застереження через потенційні екологічні наслідки таких дій.
17:15
Литовська компанія виходить з проєкту будівництва школи в Бучі
Компанія Nullus, яка є частиною інфраструктурного фонду BaltCap, виходить з проєкту будівництва нової школи в Бучі  на тлі звинувачень проти свого колишнього партнера у розтраті коштів.
17:07
У Нідерландах уперше показали картину Ван Гога, викрадену під час пандемії
Музей Роттердама 7 лютого показав ЗМІ картину Вінсента Ван Гога "Пасторський сад у Нюенені навесні" ("Весняний сад"), яка була викрадена у 2020 році в розпал COVID-пандемії, а потім несподівано знайдена.
16:56
ЗМІ: у Сенаті можуть розглянути допомогу Україні окремо від "питання розбрату" про кордон
Лідер демократичної більшості у Сенаті Чак Шумер планує вилучити погоджений обома партіями пункт про кордон з проєкту про додаткове фінансування на питання нацбезпеки та у середу винести на голосування всі решту питань – включно з допомогою Україні.
16:53
Німеччина готова посилити миротворчу місію в Боснії у разі необхідності 
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус висловився за те, щоб у разі необхідності посилити військову миротворчу місію в Боснії і Герцеговині.
16:41
Суд у Швеції підтвердив можливість депортації палія Корану
Міграційний суд Стокгольма підтвердив рішення Міграційної служби про депортацію іракського мігранта Салвана Моміки, відомого за акціями зі спалюванням Корану.
16:36
У Молдові створять орган з дотримання міжнародних санкцій
В уряді Молдови з'явиться Міжвідомча наглядова рада, яка відповідатиме за дотримання міжнародних санкцій. 
16:21
Кулеба розповів, які кроки допомогли б Україні і ЄС спільно подолати дефіцит снарядів
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна і Європа спільними зусиллями можуть вирівняти "артилерійський баланс" з Росією, і необхідна для цього робота ведеться.
16:10
Кулеба про допомогу США: Все дуже заплутано, як у детективі
Глава МЗС Дмитро Кулеба назвав ситуацію із неможливістю американського Конгресу ухвалити допомогу Україні "дуже заплутаною" і закликав Сполучені Штати продемонструвати лідерство. 
15:47
В Європарламенті вимагають санкцій проти "американського Соловйова" за інтерв’ю з Путіним
Депутат Європейського парламенту Гі Вергофстадт закликав запровадити санкції проти американського скандального колишнього ведучого телеканалу Fox News Такера Карлсона у зв’язку з його інтерв’ю з Владіміром Путіним. 
15:39
Спікер Сейму Польщі пригрозив наслідками опозиційним депутатам, які спричинили сутички 
Спікер Сейму Польщі Шимон Головня заявив, що відеозапис сутичок під парламентськими стінами за участю депутатів донедавна керівної партії "Право і справедливість" ретельно дослідять і це може мати для них наслідки. 
15:29
Боррель у Києві закликав зберігати єдність і ефективність демократії задля перемоги
Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель під час свого візиту до Києва торкнувся тем політичної єдності, реалізації реформ та необхідності ефективної роботи демократичних механізмів. 
15:09
Боррель: ЄС надасть Україні 1,155 млн боєприпасів до кінця року 
Високий представник Європейського Союзу із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель розраховує, що ЄС надасть Україні 1,155 млн боєприпасів до кінця 2024 року.
15:08
Президентка Грузії обговорює з опозицією платформу за європейський курс країни
Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі ініціювала перемовини з політсилами і громадськими організаціями щодо створення спільної платформи за європейський курс для Грузії. 
14:55
За два роки ЄС надав підтримку Україні на понад 88 млрд євро – Боррель
З січня 2022 року Європейський Союз надав Україні підтримку приблизно на понад 88 млрд євро. 
14:35
Україна ініціює перегляд правил торгівлі з ЄС в Угоді про асоціацію
Україна прагне, аби режим торгівлі з ЄС із повним скасуванням мит був закріплений в Угоді про асоціацію з Євросоюзом. 
14:33
Україна обговорила зі Швецією закупівлю партії БМП CV90
Представники Міноборони і Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України та агенції оборонних матеріалів Швеції обговорили строки та умови придбання партії шведських БМП CV90 для України.
14:16
ЄС розпочав процес проти Угорщини через закон "про захист суверенітету" 
Європейський Союз розпочав юридичну процедуру проти Угорщини через її так званий закон "про захист суверенітету", який, за словами незалежних ЗМІ та громадських організацій, спрямований на їхнє залякування.
14:01
Фото, ВиправленоБоррель побачив, як Україна створює "Армію дронів"
Високому представнику ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозепу Боррелю під час його візиту в Україну показали, як виробляють дрони для державної програми "Армія дронів".
13:56
В Італії застрелили ведмедя, визнаного небезпечним, що викликало протест захисників тварин
На півночі Італії співробітники лісової охорони у вівторок вбили бурого ведмедя, якого місцева влада вважала небезпечним для людей, що викликало протести з боку захисників прав тварин і привернуло увагу міністра охорони довкілля.
13:40
Остін свідчитиме у Палаті представників щодо прихованої госпіталізації
Міністр оборони США Ллойд Остін виступить 29 лютого на слуханнях у Палаті представників, щоб відповісти на запитання щодо його рішення приховати свою нещодавню госпіталізацію від високопосадовців з питань національної безпеки.
13:36
Митники підтвердили заплановане відновлення блокади кордону польськими фермерами
Державна митна служба України підтвердила, що польські фермери планують розпочати страйк у окремих пунктах пропуску на польсько-українському кордоні вранці 9 лютого.
13:25
ФотоПід Сеймом Польщі дійшло до сутичок за участі двох помилуваних опозиційних політиків
Ексглава МВС Польщі Маріуш Камінський та колишній заступник міністра Мацей Вонсік спробували потрапити в Сейм разом з групою депутатів опозиційної партії "Право і справедливість" ("ПіС"), вступивши в сутички з охороною.
13:15
Глава МЗС Латвії наразі не бачить прямої військової загрози жодній країні НАТО
Міністр закордонних справ Латвії Кріш’яніс Каріньш заявив, що не бачить прямої військової загрози для жодної країни-члена НАТО, але закликав до стримування Росії.
12:57
Суд ЄС відхилив апеляції Усманова і Шувалова щодо санкцій 
Російсько-узбецький металургійний і телекомунікаційний магнат Алішер Усманов та ексвіцепрем’єр РФ Ігор Шувалов залишаться у списку санкцій Європейського Союзу.
12:48
Швейцарія просить Китай приєднатися до глобального "саміту миру"
Швейцарія звернулася до Китаю з проханням взяти участь у глобальному "саміті миру", посиливши тиск на Пекін, щоб той зіграв свою роль у припиненні війни в Україні.
12:47
Теракт біля суду в Туреччині: затримали 40 підозрюваних
У Туреччині поліція затримала 40 осіб, яких підозрюють в спробі теракту біля будівлі суду в Стамбулі, внаслідок якого загинула жінка.
12:28
Розвідка Британії: Режим РФ вважає, що усунув загрозу від групи Вагнера
За оцінкою британської розвідувальної спільноти, російський режим вважає, що зумів усунути будь-які потенційні загрози від групи Вагнера.
12:09
фотоЄС передав Україні систему розмінування MV-10
Державна спеціальна служба транспорту України отримала від Європейського Союзу систему розмінування MV-10.
12:07
ЗМІ: Антикорупційна прокуратура Австрії проводить розслідування щодо ексглави НБУ Шевченка
Австрійська прокуратура з питань економіки та корупції (WKStA) проводить розслідування проти колишнього очільника Національного банку України Кирила Шевченка щодо зловживання довірою.
12:06
Швеція закрила розслідування щодо підриву "Північних потоків"
Швеція припинила розслідування підриву "Північних потоків", так і не дійшовши до чітких висновків щодо причетних до цього осіб.
11:43
У Польщі прокоментували масовану ракетну атаку РФ проти України
Міністр координатор спецслужб Польщі Томаш Семоняк заявив, що масована ракетна атака РФ проти України свідчить, що нема жодної тенденції зміни в політиці Москви і способі ведення війни.
11:37
Уряд Чехії очікує в жовтні на висновок експертів щодо переваг впровадження євро
Урядова коаліція в Чехії домовилася, що консультативні ради при уряді підготують до жовтня оцінку переваг та законодавчих питань, пов'язаних із запровадженням європейського механізму валютних курсів ERM II та переходу на євро.
11:16
Авіакомпанія Finnair має намір зважувати пасажирів
Національна фінська авіакомпанія Finnair має намір зважувати пасажирів перед посадкою на борт.
11:01
Пентагон: Провал з допомогою Україні заохотить Китай до агресії
У міністерстві оборони США заявили, що послаблення американської підтримки України може стати небезпечним сигналом не тільки для РФ, але й для Китаю.
10:57
Внаслідок зсуву у Грузії загинули щонайменше чотири людини
Минулої ночі стався зсув ґрунту у селі Нергеєті Багдатського муніципалітету, що на заході Грузії.
10:34
Палата громад Канади ратифікувала оновлену угоду про ЗВТ з Україною
Законопроєкт про імплементацію оновленої угоди про вільну торгівлю з Україною пройшов Палату громад Канади.
10:30
У Німеччині почався страйк працівників Lufthansa, вплине на 100 тисяч пасажирів
Наземний персонал німецької авіакомпанії Lufthansa в середу розпочав страйк в головних аеропортах, посилюючи тиск у переговорах про заробітну плату і додаючи страждань мандрівникам у найбільшій економіці Європи, яка вже постраждала від страйків на залізницях і в громадському транспорті.
10:13
Уряд Греції відкинув шантаж розлючених фермерів
Після того як у вівторок грецькі фермери оголосили про ескалацію протестів, включаючи блокування автошляхів країни та можливий марш на Афіни наступного тижня, в уряді заявили, що готові до зустрічі прем’єра і представників протестувальників, але за умови відсутності блокувань.
10:12
У Сенаті США пропонують розглянути допомогу Україні окремо від питання кордону
Лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл заявив, що пакет законів про імміграцію та міжнародну допомогу, зокрема Україні, не стане законом через опозицію спікера Палати представників Майка Джонсона та занепокоєння серед сенаторів-республіканців.
09:52
ЗМІ: Зеленський відвідає Німеччину для участі в Мюнхенській конференції з безпеки
Наприкінці наступного тижня очікується третій з початку повномасштабної російської агресії візит президента України Володимира Зеленського до Німеччини.
09:42
Білий дім розповів, про що Байден говоритиме з Шольцом щодо України
В адміністрації президента США Джо Байдена розповіли, про що він говоритиме з канцлером Німеччини Олафом Шольцом, який приїде з візитом до Вашингтона 9 лютого.
09:25
Посол США на тлі ракетної атаки РФ: Україна потребує нашої безпекової допомоги зараз
Посол США в Києві Бріджит Брінк наголосила на потребі виділення американської безпекової допомоги для України без зволікань.
08:59
Латвія не відкриватиме пропускний пункт на кордоні з Білоруссю
Уряд Латвії ухвалив рішення не відкривати з 11 лютого пункт пропуску "Сілене" на кордоні з Білоруссю.
08:55
ФотоБоррель зустрів ранок у Києві в укритті через масовану атаку РФ
Високому представникові ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозепу Боррелю, який напередодні прибув до Києва, довелося провести ранок в укритті через масовану ракетну атаку РФ.
08:40
Хорватські фермери можуть приєднатися до загальноєвропейського протесту 
Хорватські фермери, дедалі більше розчаровані вимогами "зеленого курсу" та переговорами про лібералізацію торгівлі з країнами Південної Америки, які входять у союз МЕРКОСУР, можуть незабаром приєднатися до своїх колег по всьому ЄС.
Аналітика короткоУ Швейцарії думають про зближення з НАТО. До якої міри?
08:29
Палата представників США провалила проєкт про допомогу Ізраїлю без України
Палата представників США не змогла ухвалити окремий пакет допомоги Ізраїлю без допомоги Україні на суму 17,6 мільярдів доларів.
08:15
Польща підняла авіацію через масовану ракетну атаку РФ на Україну
Оперативне командування Збройних сил Польщі повідомило про активацію польської та союзницької авіації на тлі масованої ракетної атаки РФ на Україну.
07:52
Європарламент використовуватиме TikTok для виборчої кампанії в ЄС попри заборону
Європейський парламент готується використовувати TikTok під час майбутньої виборчої кампанії, незважаючи на те, що інституції ЄС заборонили його використання на корпоративних пристроях минулого року через проблеми з кібербезпекою.
07:38
ВПС Греції шукають покупця на 18 винищувачів Mirage 
Генеральний штаб ВПС Греції шукає покупця, готового придбати 18 багатоцільових винищувачів четвертого покоління Dassault Mirage 2000EGM/BGM, які служили 332-й ескадрильї Hawk понад 30 років, до 2022 року.
07:20
Прем’єр Франції застеріг перед ризиками виходу країни з ЄС на тлі популярності ультраправих
Прем'єр-міністр Франції Габріель Атталь попередив про ризики виходу Франції з ЄС, якщо ультраправі здобудуть значну перемогу на виборах, оскільки переважна більшість даних свідчить про негативні наслідки Brexit для Великої Британії.