10 жовтня 2023

Статті
Польща втрачає монобільшість: якою буде нова коаліція і що це означатиме для України
Якою буде нова коаліція у Польщі? І взагалі, чи вдасться за результатами парламентських виборів 15 жовтня створити нову коаліцію?
Як теракти в Ізраїлі змінюють політику ЄС щодо регіону та що робити Україні
Змінитися має не лише Палестина. Євросоюз досі підтримував Рамаллу і тепер шукає нову політику щодо Ізраїлю. Україна – також перед непростим вибором.
Новини
22:59
Блінкен цього тижня відвідає Ізраїль
Державний секретар США Ентоні Блінкен найближчими днями відвідає Ізраїль, який зазнав нападу з боку терористичного угруповання ХАМАС у секторі Гази.
22:44
фотоГолова МЗС Чехії особисто супроводжує чехів, яких евакуювали з Ізраїлю
Чеський міністр закордонних справ Ян Ліпавський вирушив до Ізраїлю на літаку, який має забрати додому чеських громадян, що евакуюються після нападу терористичного угруповання ХАМАС.
22:30
фотоТуреччина вперше очолила миротворчу місію НАТО в Косові
Туреччина у вівторок взяла на себе головування миротворчим контингентом Північноатлантичного Альянсу в частково визнаному Косові (KFOR) на тлі напруженості через збройну провокацію просербських сил наприкінці вересня.
22:08
Rheinmetall отримав замовлення на 150 тисяч снарядів для України
Німецький збройовий концерн Rheinmetall у вівторок оголосив про чергове замовлення від Бундесверу на постачання понад 150 тисяч артилерійських боєприпасів, причому вони призначені для України.
21:55
Байден пообіцяв Ізраїлю додаткову допомогу, застеріг треті сили від втручання
Президент США Джо Байден у вівторок виголосив заяву в Білому домі, під час якої підтвердив підтримку Ізраїлю з боку Вашингтона, а також застеріг треті сторони від втручання у конфлікт.
21:18
У Конгресі США пропонують дати Ізраїлю $2 млрд на "Залізний купол"
Група депутатів Палати представників США у вівторок внесла законопроєкт про виділення Ізраїлю додаткових двох мільярдів доларів на систему протиповітряної оборони "Залізний купол".
ДайджестАнтиукраїнська влада Словаччини, розмінування Чорного моря, РФ та теракт на газогону: новини дня
21:00
Топ-дипломат ЄС: Деякі рішення Ізраїлю суперечать міжнародному праву
Високий представник Євросоюзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що Ізраїль має право на самозахист після нападу ХАМАС, але його дії не повинні суперечити міжнародному праву.
20:50
У Норвегії зафіксували ознаки вибуху біля берегів Фінляндії в ніч пошкодження газогону
Норвезький неурядовий дослідницький інститут NORSAR зафіксував ознаки вибуху біля берегів Фінляндії у Балтійському морі, приблизно тоді, коли зазнав пошкоджень газогін Balticconnector.
20:41
Президент Чехії: Зараз не місце дискусіям про перенесення посольства до Єрусалима
Чеський президент Петр Павел вважає, що в ситуації, коли Ізраїль перебуває у стані війни через напад терористичного угруповання ХАМАС, дебати про перенесення посольства Чехії з Тель-Авіва до Єрусалима є недоречними.
20:31
ЗМІ дізнались вміст нового пакета військової допомоги США на $200 млн
Новий пакет військової допомоги США для України на суму 200 мільйонів доларів може бути оголошений уже в середу на тлі 16-го засідання Контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн").
20:27
Естонія офіційно прокоментувала пошкодження на газогоні й кабелі у Фінській затоці
Глава МЗС та міністр оборони Естонії вважають, що пошкодження на газогоні  Balticconnector скоріш за все є наслідком чиїхось дій; місце пошкодження кабелю передачі даних ще не знайшли.
20:18
Данія та Швеція призупиняють фінансову допомогу палестинцям
Сусідні Данія та Швеція у вівторок долучились до європейських країн, які призупиняють фінансування проєктів розвитку палестинських територій на тлі нападу терористичного угруповання ХАМАС на Ізраїль.
19:59
фотоЗеленський у Румунії зустрівся з керівництвом парламенту й уряду
Президент Володимир Зеленський під час візиту до Румунії у вівторок зустрівся з головами обох палат румунського парламенту Ніколає Чуке й Альфредом Сімонісом, а також прем’єр-міністром країни Марчелом Чолаку.
19:57
Глава Євроради відреагував на пошкодження газогону й кабелю між Естонією та Фінляндією
Президент Європейської ради Шарль Мішель висловив солідарність з Естонією та Фінляндією після новин про пошкодження газогону й кабелю передачі даних у Фінській затоці. 
19:40
Німеччина оголосила про пакет військової допомоги Україні на 1 млрд євро
Міністерство оборони Німеччини у вівторок, напередодні засідання Контактної групи з питань оборони України, оголосило про "зимовий пакет" військової допомоги Києву на загальну суму близько 1 мільярда євро.
19:39
Глава МЗС Фінляндії розповіла колегам у ЄС, що відомо про пошкодження газогону
Міністерка закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен поінформувала європейських колег про те, що наразі відомо про пошкодження газопроводу Balticconnector між Естонією та Фінляндією.
19:27
Норвегія запросить Україну замість РФ на 80-річчя визволення регіону від нацистів
Влада норвезького Фіннмарку вирішила не запрошувати представників Росії на 80-річчя свого визволення східної частини регіону від нацистської окупації, який відзначатиметься у 2024-му, й натомість надішле запрошення президенту України Володимиру Зеленському.
18:52
Росія провалила спробу повернутись у Раду ООН з прав людини
Генеральна асамблея ООН у вівторок не підтримала обрання Росії членом Ради Організації з прав людини попри розгорнуту нею в останні тижні кампанію.
18:45
Словаччина: партія із "золотою акцією" почне переговори про коаліцію з антиукраїнським Фіцо
Словацька партія "Голос", яка має "золоту акцію" у формуванні будь-якого уряду після виборів, вирішив погодитися на переговори з антиукраїнською партією-переможицею Smer-SD та проросійською SNS.
18:44
Прем’єр Угорщини прибув до Грузії
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у вівторок прибув із офіційним візитом до Грузії.
18:30
фотоУ Польщі призначили нових топ-командувачів армії після відставки попередників
Польський президент Анджей Дуда у вівторок призначив нових керівника Генерального штабу Війська Польського та командувача військами оперативного призначення після раптового звільнення попередників.
18:13
У Сербії судитимуть батьків 14-річного хлопця, який розстріляв дев’ятьох людей
Вища державна прокуратура Белграда у вівторок оголосила звинувачення батькам 14-річного учня школи імені Владислава Рибнікара, який у травні розстріляв вісьмох дітей і охоронця закладу.
18:02
Фінляндія розслідує пошкодження газогону у Фінській затоці як втручання ззовні
Фінське Національне бюро розслідування припускає, що пошкодження на газогоні Balticconnector стало наслідком зовнішнього впливу.
17:52
відеоУ Болгарії викрили угруповання, яке експортувало в РФ військові товари
Болгарська прокуратура, Агентство державної безпеки й Міністерство внутрішніх справ у вівторок повідомили про ліквідацію організованої злочинної групи, яка експортувала товари подвійного призначення до Росії.
17:35
Прем’єр Вірменії не поїде на саміт СНД
Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян не візьме участь у саміті Співдружності незалежних держав (СНД), що відбудеться 13 жовтня в столиці Киргизстану Бішкеку.
17:26
Головний дипломат ЄС провів переговори з Саудівською Аравією щодо ескалації між ХАМАС та Ізраїлем 
Високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель провів зустріч із міністром закордонних справ Саудівської Аравії у зв’язку з останньою ескалацією між ХАМАС та Ізраїлем.
17:18
Понад 600 тисяч поляків за кордоном голосуватимуть на парламентських виборах
Для голосування на виборах до парламенту Польщі 15 жовтня за кордоном уже зареєструвались понад 560 тисяч поляків, і очікується, що це число перевищить 600 тисяч – це утричі більше, ніж вісім років тому.
17:02
У Німеччині арештували ще п’ятьох членів руху "райхсбюргерів", які планували переворот
Прокуратура шести німецьких земель у вівторок повідомила про слідчі дії проти руху так званих "райхсбюргерів", які минулого року планували здійснити державний переворот в ФРН, й арешт ще кількох їхніх прихильників.
16:58
Глави МЗС Естонії та Фінляндії провели термінову розмову через пошкодження підводного газогону
Міністри закордонних справ Естонії та Фінляндії провели телефонну розмову у зв’язку з пошкодженням, виявленим на підводному газогоні між країнами у Фінській затоці. 
16:49
Генсек НАТО обговорив із президентом Фінляндії ушкодження підводної інфраструктури
Генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг у вівторок провів телефонну розмову з фінським президентом Саулі Нііністьо на тлі повідомлень про можливу диверсію на газогоні Balticconnector між Фінляндією та Естонією, а також підводного кабелю.
16:37
Макрон: Франція поки не має доказів причетності Ірану до атаки ХАМАС проти Ізраїлю
Президент Франції Емманюель Макрон припустив, що бойовики терористичного угруповання ХАМАС отримували певну підтримку для підготовки останнього нападу на Ізраїль, але утримався від тверджень про пряму причетність Ірану.
16:34
У Польщі підтвердили кадрові зміни в армії – ЗМІ писали, через конфлікт з Міноборони
Голова Бюро національної безпеки Польщі Яцек Сівера підтвердив, що президент Анджей Дуда у вівторок розгляне питання про відставку топ-командувачів польської армії, про що нещодавно написали ЗМІ.
16:12
ЗМІ: Росія могла пошкодити газогін між Фінляндією та Естонією
У політичному й військовому керівництві Фінляндії припускають, що за інцидентом із витоком газопроводу Balticconnector, який сполучає країну з Естонією, могла стояти Росія.
16:12
Зеленський жартом прокоментував нібито скасований виступ у парламенті Румунії
Президент України Володимир Зеленський прокоментував новину про нібито скасовану його промову у парламенті Румунії, заявивши, що не планував її. 
Аналітика короткоНа чиєму боці ЄС у ізраїльсько-палестинському конфлікті і як діяти Україні
15:51
Зеленський після зустрічі з президентом Румунії обіцяє "хороші новини" щодо артилерії і ППО
Президент України Володимир Зеленський після зустрічі з президентом Румунії Клаусом Йоганнісом пообіцяв "хороші новини" щодо артилерії і протиповітряної оборони. 
15:42
Зеленський розповів про домовленість з Румунією прискорити навчання на F-16
Президент Володимир Зеленський під час візиту до Румунії розповів, що досягнув домовленості про прискорення навчання українських пілотів на F-16.
15:33
Україна та Румунія підписали декларацію про співпрацю у ключових сферах
Україна та Румунія підписали двосторонній документ, де вони зафіксували свої домовленості про співпрацю у пріоритетних сферах. 
15:27
Президент Румунії дав обіцянку щодо руху України до ЄС
Президент Румунії Клаус Йоганніс підтримав відкриття переговорів про вступ України до ЄС та дав обіцянку, що особисто переконуватиме лідерів ЄС ухвалити таке рішення до кінця року. 
15:13
ЗМІ: Зеленський не виступить у парламенті Румунії через "депутатів з проросійськими симпатіями"
Виступ президента України Володимира Зеленського у парламенті Румунії скасували через "депутатів з проросійськими симпатіями"
15:10
Польща збудує перший зерновий порт, що покращить транзит зерна з України
Польща побудує у Гданську перший зерновий порт, який використовуватимуть у тому числі для покращення транзиту зерна з України. 
15:00
Франція підтвердила загибель в Ізраїлі вже чотирьох своїх громадян
Франція офіційно підтвердила, що внаслідок атаки бойовиків ХАМАС проти Ізраїлю загинули четверо французьких громадян, доля ще 13 невідома. 
14:49
Bloomberg: Три держави НАТО планують спільну місію для розмінування Чорного моря 
Туреччина, Румунія та Болгарія обговорюють створення спільних сил для очищення Чорного моря від мін, які потрапляють у їхні води внаслідок повномасштабної війни Росії проти України.
14:45
ФотоУ Польщі четверо військових опинилися в лікарні після ДТП їхньої швидкої з трактором
У Польщі внаслідок зіткнення військового автомобіля швидкої допомоги і трактора постраждали четверо військовослужбовців.
14:18
Єврокомісія: Блокада і бомбардування сектора Гази – прямий наслідок дій ХАМАС
У Єврокомісії прокоментували рішення Ізраїлю відключити електроенергію та воду сектору Гази, запровадивши фактичну блокаду, а також широкомасштабні бомбардування у відповідь на атаку ХАМАС, що почалась 7 жовтня.
14:08
ЗМІ: У Німеччині почали розслідування проти ХАМАС через вбивство німецької студентки
Федеральна прокуратура Німеччини розслідує вбивства та захоплення бойовиками ХАМАС заручників з-поміж німецьких громадян під час нападу на Ізраїль.
13:40
ФотоЗеленський почав переговори з президентом Румунії
Президент Україні Володимир Зеленський повідомив, що почав переговори зі своїм колегою Клаусом Йоганнісом під час візиту до Румунії.
13:36
У Єврокомісії відхрестились від комісара Варгеї, який "зупинив" допомогу палестинцям
Європейська комісія заявила, що оголошення єврокомісара Олівера Варгеї про негайне призупинення фінансової допомоги палестинському народу було зроблене ним самостійно без проведення консультацій.
13:23
Прем'єрка Естонії заявила про готовність відмовитись від субсидій ЄС у разі вступу України
Прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас заявила про те, що її країна готова втратити субсидії з Фонду згуртування Євросоюзу в разі вступу до ЄС України.
13:10
Боррель запросив на екстрену зустріч ЄС представників Ізраїлю та Палестини
Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель запросив на екстрену зустріч міністрів закордонних справ щодо ситуації в Ізраїлі, яка відбудеться у вівторок, дипломатичних представників двох ворогуючих сторін.
12:58
Боррель поговорив з главою МЗС Ірану: Ніщо не виправдає підтримку ХАМАС
Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив міністру закордонних справ Ірану, що підтримка "огидних актів терору" ХАМАС, який напав на Ізраїль, не може бути виправдана нічим.
12:48
Росіяни знайшли спосіб дістатися до ЄС
Росіяни користуються калінінградським транзитним поїздом для того, щоб потрапити до Євросоюзу через Литву.
12:25
Європа очікує понад мільйон заяв про надання притулку, найбільше з 2016 року – ЗМІ
Кількість заявок на отримання притулку в ЄС, а також у Швейцарії та Норвегії, різко зростає, і, ймовірно, вперше з 2016 року цьогоріч зафіксують понад 1 млн клопотань.
12:18
Маккарті каже, що готовий повернутися на посаду спікера Палати представників
Конгресмен Кевін Маккарті не виключив, що повернеться на посаду спікера, якщо Республіканська конференція Палати представників не зможе прийняти рішення про його заміну.
11:49
Топ-командувачі армії Польщі подали у відставку через конфлікт з міністром оборони – ЗМІ
Начальник Генерального штабу Збройних сил Польщі генерал Раймунд Анджейчак і командувач військами оперативного призначення генерал Томаш Пйотровський подали заяви про відставку. 
11:21
Соціальний внесок українських підприємців у Польщі цьогоріч зросте на 50%
Обсяг соціальних внесків українських підприємців, що працюють у Польщі, у 2023 році збільшиться на 50%.
11:10
Зеленський підписав закон про відкриті е-декларації
Президент України Володимир Зеленський підписав закон про повернення електронного декларування посадовців із негайним відкриттям декларацій.
11:00
Іспанські ліві звинуватили ЄС у подвійних стандартах щодо Ізраїлю і Палестини
Іспанська партія Sumar, союзниця виконувача обов'язків прем'єр-міністра Іспанії Педро Санчеса в потенційному майбутньому уряді країни, в понеділок заявила про подвійні стандарти ЄС щодо ізраїльсько-палестинського конфлікту.
10:50
На Кіпрі досягнули домовленості щодо спірної дороги, де побили миротворців ООН
Кіпріоти-греки та кіпріоти-турки досягли порозуміння щодо дороги в контрольованій ООН буферній зоні, будівництво якої викликало небачену за багато років напруженість.
10:39
ФотоЗеленський приїхав до Румунії 
Президент Володимир Зеленський у вівторок вранці прибув з візитом до Румунії.
10:26
Авіаносець США зайде у порт Південної Кореї для демонстрації сили
Американський авіаносець "Рональд Рейган" зайде в південнокорейський порт Пусан у четвер на тлі попередження від Сеула про посилення загроз з боку Північної Кореї.
10:15
CNN: США пропонують Ізраїлю планування спецоперацій і розвідку для звільнення заручників
США пропонують Ізраїлю допомогу в плануванні спеціальних операцій та розвідувальну підтримку в межах зусиль зі звільнення заручників, захоплених ХАМАС.
09:47
Литва думає відправити за своїми громадянами в Ізраїль військові літаки
Уряд Литви розглядає альтернативні варіанти репатріації своїх громадян з Ізраїлю, які застрягли в країні після відкладення рейсу, що мав повернути литовців додому.
09:36
США виділили 1,48 млн євро для українських біженців у Литві
Уряд Сполучених Штатів виділив 1,48 млн євро організаціям, які допомагають українським біженцям у Литві.
09:15
Розвідка Британії: РФ уникатиме нових хвиль мобілізації до виборів президента
Розвідники з Міноборони Великої Британії вважають, що до виборів президента РФ, які плануються у 2024 році, Кремль уникатиме непопулярних політичних кроків, таких як оголошення нових хвиль мобілізації. 
08:59
Парламент Грузії не засуджуватиме наміри РФ створити базу для флоту в Абхазії
Парламент Грузії не збирається засуджувати наміри Росії створити військово-морську базу в невизнаній Абхазії.
08:52
Білий дім думає об’єднати в один пакет допомогу Україні та Ізраїлю - ЗМІ
Білий дім розглядає можливість об'єднати в один запит до Конгресу прохання про військову допомогу для України та Ізраїлю, сподіваючись, що це збільшить шанси на схвалення допомоги Києву. 
08:28
Білий дім: США не збираються вводити війська в Ізраїль
Сполучені Штати не мають наміру вводити війська в Ізраїль, який зазнав нападу з боку терористів ХАМАС.
07:57
WSJ: У Сенаті США хочуть ухвалити річний пакет допомоги Україні в $50-100 млрд
Проукраїнські сенатори США з обох партій хочуть якнайшвидше ухвалити річний пакет допомоги для України у розмірі від 50 до 100 мільярдів доларів.
07:32
Білий дім назвав Іран співучасником нападу на Ізраїль
Адміністрація президента США вважає Іран співучасником нападу ХАМАС на Ізраїль, хоча й не має прямих доказів його зв'язків з бойовиками.
07:14
США, Британія, Італія, Німеччина та Франція опублікували спільну заяву на підтримку Ізраїлю
Президенти США Джо Байден і Франції Емманюель Макрон, прем'єри Італії Джорджія Мелоні та Великої Британії Ріші Сунак, а також канцлер Німеччини Олаф Шольц опублікували спільну заяву після нападу ХАМАС на Ізраїль.