21 вересня 2022

Статті
Загроза від Трампа, і не лише. Як вплинуть на Україну вибори-2022 у США
Трампісти-республіканці є найбільшою загрозою для майбутньої підтримки України... Києву потрібно створити у Конгресі свою "групу підтримки"...
Шляхи солідарності: як транспортна ініціатива прискорила інтеграцію України до ЄС
Нова ініціатива стала зменшеною моделлю довготривалої економічної співпраці між Україною та ЄС, показавши її можливості та "слабкі" місця.
Новини
23:40
Гендиректор МАГАТЕ анонсував ще один візит в Україну
Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Ґроссі в середу заявив, що найближчим часом здійснить візит до України для обговорення ситуації на Запорізькій атомній електростанції.
23:15
У Німеччині пропонують надавати прихисток дезертирам з Росії
Німецькі депутати від "Зелених" і Вільної демократичної партії, які входять до складу урядової коаліції, виступили з пропозицією надавати захист росіянам, які тікають від мобілізації.
22:53
Туреччина засудила "референдуми" на окупованих територіях – "ускладнять дипломатичний процес"
Міністерство закордонних справ Туреччини засудило наміри Росії провести так звані референдуми на окупованих територіях України, заявивши, що це ускладнить дипломатичний процес і загрожує поглибленню нестабільності.
22:36
Генсек НАТО зустрівся з Кулебою: наголосив на важливості підтримки України
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в середу провів зустріч із генеральним секретарем Північноатлантичного Альянсу Єнсом Столтенберґом на полях Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку.
22:27
фото, відеоУ Брюсселі майже 10 тисяч людей протестували проти зростання цін
Три бельгійські профспілки в середу провели акцію протесту в центрі Брюсселі, вимагаючи від уряду вирішити проблему зростання цін – у ній взяли участь близько десяти тисяч людей.
22:04
Офіційно: Фінляндія обмежить в’їзд росіян
Міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто в середу оголосив, що уряд країни розробить рішення для обмеження в’їзду туристів із Росії.
ДайджестПутін погрожує Заходу, ЄС готує нові санкції, дрони-камікадзе Україні: новини дня
21:47
Кулеба закликав Фінляндію закрити кордон для росіян
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в середу провів зустріч із фінським колегою Пеккою Хаавісто, під час якої закликав Фінляндію закрити кордон із Росією.
21:30
фотоБританія, США, Хорватія і Швеція підтвердили звільнення своїх громадян із російського полону
Велика Британія, Сполучені Штати, Хорватія і Швеція в середу підтвердили, що серед десяти звільнених із російського полону іноземців, які воювали в Україні, є їхні громадяни.
21:12
Міністри закордонних справ ЄС проведуть термінову зустріч через заяви Путіна – ЗМІ
Глави зовнішньополітичних відомств держав-членів Європейського Союзу в середу ввечері мають провести термінову зустріч після заяв президента Росії Владіміра Путіна про часткову мобілізацію.
20:58
У Європарламенті засудили плани РФ щодо "референдумів" на окупованих територіях
Провідні депутати Європейського парламенту в середу виступили із заявою, в якій засуджують плани Росії провести псевдореферендуми на тимчасово окупованих територіях України з метою їхньої анексії.
20:45
Зібрані у Латвії на Bayraktar для ЗСУ витратять на дрони латвійського виробництва
900 тисяч євро, зібрані в Латвії на закупівлю турецького безпілотника Bayraktar для української армії, будуть направлені на закупівлю безпілотників виробництва місцевої компанії Atlas Aerospace.
20:40
Лавров заявив, що США ризикують стати стороною війни в Україні
Міністр закордонних справ Росії Сєргєй Лавров вважає, що Сполучені Штати своєю підтримкою України все більше ризикують стати прямою стороною повномасштабної війни.
20:25
Італійка, яку переплутали в пологовому будинку, отримає 500 тисяч євро компенсації
Суд італійського регіону Апулія присудив 33-річній Антонеллі 500 тисяч євро компенсації за те, що її переплутали в пологовому будинку при народженні й віддали парі, яка неналежно поводилася з дівчиною і потім полишила її.
20:05
Естонія не прийматиме назад громадян РФ, яких мобілізують на війну в Україні
В МВС Естонії дали зрозуміти, що якщо місцеві громадяни захочуть відправитися на війну в Україні відповідно до рішення про часткову мобілізацію назад їх вже не пустять.
Аналітика короткоЧому США не дають Україні необхідну для перемоги зброю і чим загрожують вибори 2022 року
19:57
ЄС готує нові санкції проти Росії, консультації почнуться вже в п'ятницю – ЗМІ
Європейська комісія найближчими днями почне консультації з членами Європейського Союзу щодо нового, восьмого пакету санкцій проти Росії у зв’язку з її повномасштабним вторгненням в Україну.
19:53
Естонія: погрозами і мобілізацією Путін намагається нас залякати, але ми не повинні боятися
Прем’єрка Естонії Кая Каллас після оголошення часткової мобілізації в РФ та натяку на використання ядерної зброї заявила, що президент Росії Владімір Путін "явно боїться".
19:42
Прокуратура штату Нью-Йорк позивається проти Трампа та його сім'ї через фінансове шахрайство
Генеральна прокурорка штату Нью-Йорк Летиція Джеймс у середу подала цивільний позов проти Дональда Трампа, трьох його дітей, його бізнесу Trump Organization та його керівництва за звинуваченнями у фінансовому шахрайстві.
19:18
За посередництва Саудівської Аравії Росія відпустила з полону 10 іноземців, що воювали в Україні
За посередництва Саудівської Аравії Росія погодилася випустити десятьох військовополонених іноземців, які воювали в Україні.
19:16
Прем’єрка Британії і президентка Єврокомісії: мобілізація – прояв слабкості РФ
Прем’єр-міністр Британії Ліз Трасс і президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявили, що оголошена президентом РФ часткова мобілізація є свідченням провалу російського вторгнення в Україну.
19:04
Парламент Естонії в першому читанні підтримав заборону для росіян голосувати на місцевих виборах
У парламенті Естонії пройшов перше читання законопроєкт, який пропонує залишити право голосу на виборах до органів місцевих самоврядувань лише громадянам Естонії та громадянам країн ЄС, які проживають у країні.
18:57
США підтримують розширення Радбезу ООН – Байден
Президент США Джо Байден у своєму виступі на Генеральній Асамблеї ООН у середу підтвердив, що підтримує розширення кількості постійних та непостійних членів Ради Безпеки.
18:41
Макрон назвав помилкою рішення Путіна про часткову мобілізацію
Президент Франції Еммануель Макрон у середу заявив, що оголошена президентом Росії Владіміром Путіним плани часткова мобілізація є помилкою і призведе до подальшої ізоляції країни.
18:39
Росія безсоромно порушила Статут ООН і погрожує Європі ядерною зброєю – Байден
Президент США Джо Байден у своєму виступі на Генеральній Асамблеї ООН у середу звинуватив Росію в порушенні Статуту Організації та запевнив, що Україна не залишиться без підтримки Вашингтона і союзників.
18:26
фотоУ Туреччині розбився пожежний вертоліт з росіянами на борту, є загиблі
У турецькій провінції Денізлі розбився пожежний вертоліт з російським і турецьким персоналом на борту.
18:15
Польща очікує нової хвилі біженців з Україні з настанням зими
Уповноважений у справах біженців з України польського уряду Павел Шефернакер прогнозує нову хвилю українських біженців, які захочуть потрапити до Польщі з настанням зими.
18:12
Президент Литви закликав росіян протистояти примусовій участі у війні з Україною
Після оголошення часткової мобілізації в РФ президент Литви Гітанас Науседа закликав росіян "протистояти примусовій участі" у війні проти України.
17:54
Палата представників США підтримала законопроєкт про санкції проти майже 200 росіян-корупціонерів
Палата представників США у вівторок підтримала внесений групою законодавців із Демократичної та Республіканської партій законопроєкт, який закликає адміністрацію Джо Байдена запровадити санкції проти майже 200 росіян, причетних до підтримки Владіміра Путіна та війни в Україні.
17:54
Білий дім серйозно сприймає ядерні погрози Путіна, називає таку риторику безвідповідальною
Стратегічний координатор Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що якщо Росія застосує ядерну зброю, то на неї чекатимуть серйозні наслідки.
17:51
Кулеба закликав Сербію узгодити політику щодо війни Росії з політикою ЄС
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав Сербію узгодити її політику щодо війни Росії проти України з політикою ЄС. 
ВідеоТри етапи відбудови України та рух до членства у ЄС: ексклюзивне інтерв'ю
17:32
Росіяни масово їдуть у Фінляндію після оголошення часткової мобілізації
Ще більше чоловіків призовного віку почали виїжджати з Росії до Фінляндії після того, як місцева влада оголосила про часткову мобілізацію для участі у війні в Україні.
17:30
Шольц назвав мобілізацію в РФ актом відчаю
Канцлер Німеччини Олаф Шольц назвав наказ про часткову мобілізацію в Росії актом відчаю.
17:29
НАТО вводить резервні сили в Косово, очікуючи заворушень серед сербів
НАТО направив частину резервних військ своєї миротворчої місії (KFOR) в Косово.
17:14
У 82-річної королеви Данії виявили коронавірус після відвідування похорону Єлизавети ІІ
Королева Данії, 82-річна Марґрете ІІ, у вівторок здала позитивний тест на коронавірус після того, як побувала на церемонії прощання з британською монархинею Єлизаветою ІІ.
16:56
Президент ПАРЄ засудив плани РФ щодо псевдореферендумів, називає мобілізацію ескалацією війни
Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Тіні Кокс, якого до повномасштабного вторгнення в Україну звинувачували у проросійській позиції, засудив плани Росії провести "референдуми" на окупованих територіях України.
16:52
Санду скликала Раду безпеки через ризики мобілізації в РФ
Президентка Молдови Мая Санду, яка перебуває на Генасамблеї ООН в Нью-Йорку, скликала Вищу раду безпеки, щоб обговорити ризики, спричинені оголошеною в Росії частковою мобілізацією. 
16:32
Столтенберг: промова Путіна показала, що війна не йде за планом
Промова президента РФ Владіміра Путіна і часткова мобілізація в Росії демонструють, що війна не йде за планом Путіна.
16:27
Тимчасовий захист в Естонії отримали майже 5 тисяч українських чоловіків боєздатного віку
Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас повідомила у парламенті, що з початку війни в Україні 4898 українських чоловіків боєздатного віку отримали тимчасовий захист в Естонії.
15:56
Зеленський: світ не дасть Путіну застосувати ядерну зброю, але є ризики
Президент Володимир Зеленський не вірить, що міжнародна спільнота дозволить Владіміру Путіну застосувати ядерну зброю, але не виключив ризиків.
15:55
Уряд Болгарії схвалив закупівлю восьми F-16 у США на заміну радянським МіГам
Болгарія в середу наблизилася до купівлі другої партії з восьми нових літаків F-16 і відповідного обладнання у Сполучених Штатів у рамках угоди на суму 1,30 мільярда доларів.
15:22
У Фінляндії виступили за закриття кордонів для росіян після рішення про мобілізацію
Голова комітету парламенту Фінляндії з закордонних справ Юссі Халла-ахо вважає, що його країні слід зробити висновки з рішення про часткову мобілізацію в РФ, особливо якщо йдеться про туристичні візи.
15:17
Білорусь каже, що їй не потрібна мобілізація
Державний секретар Ради безпеки Білорусі Александр Вольфович запевнив, що Білорусі не потрібна мобілізація на тлі оголошення часткової мобілізації в Росії.
14:59
Прем’єр Польщі: на мобілізацію в РФ НАТО має відреагувати підтримкою України
Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький вважає, що НАТО повинен відповісти на часткову мобілізацію в Росії підтримкою України.
14:57
Папа Римський: думки "декого" про застосування ядерної зброї - божевілля
Папа Римський Франциск, виступаючи після попередження президента Росії Владіміра Путіна щодо можливого застосування ядерної зброї, заявив, що навіть думати про такий акт було б "божевіллям".
14:29
Литва передасть Україні дрони-камікадзе у жовтні-листопаді - посол
Литва передасть українським військовим дрони-камікадзе, придбані на зібрані у рамках компанії Legion Of Boom кошти, у жовтні-листопаді.
14:19
фотоПосол Франції відвідав Полтаву та Харків і запевнив у підтримці
Етьєн де Понсен відвідав Харків, якій постійно перебуває під російськими обстрілами.
Аналітика короткоЯк нова ініціатива ЄС вплинула на український кордон
14:11
Генсек Ради Європи про псевдореферендуми: насмішка над демократією 
Псевдореферендуми під дулами автоматів окупаційних сил Росії і з порушенням основних демократичних принципів не можуть бути ні прийняті, ні визнані.
13:53
Лідер боснійських сербів обіцяє "поважати" результати псевдореферендумів
Лідер боснійських сербів і член президії Боснії і Герцеговини Мілорад Додік вважає "об’єктивним" бажання тимчасово окупованих Росії українських регіонів приєднатись до РФ та обіцяє "поважати" результати запланованих Кремлем псевдореферендумів.
13:46
Прем’єр Чехії назвав оголошення мобілізації черговим доказом, що Росія є єдиним агресором
Прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала заявив, що оголошення в Росії часткової мобілізації є спробою подальшої ескалації війни.
13:34
Мобілізація в РФ вказує на паніку Кремля - прем’єр Нідерландів
Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте вважає наказ Росії про часткову мобілізацію ознакою паніки в Кремлі, яку не слід сприймати як пряму загрозу повної війни із Заходом.
13:32
Путін чітко показав, що хоче не миру, а ескалації війни - ЄС
Президент РФ Владімір Путін оголошенням часткової мобілізації довів, що не зацікавлений у завершенні війни та хоче поглиблення кризи.
13:29
Литва через російську мобілізацію переведе сили швидкого реагування у посилену готовність
У зв’язку з оголошенням у Росії часткової мобілізації Литва переведе свої сили швидкого реагування у режим підвищеної готовності.
13:09
Пентагон замовив для України дрони-камікадзе Switchblade 600
США уклали контракт на купівлю для України тактичних ударних безпілотних комплексів Switchblade 600, розроблених американською компанією AeroVironment, відомих як дрони-камікадзе.
13:06
У Німеччині через санкції ЄС заблоковані активи росіян на загалом 4,8 млрд євро
Станом на середину вересня загальна вартість активів, які заморозили у Німеччині у зв’язку із санкціями Євросоюзу проти Росії, сягала 4,88 млрд євро.
12:41
Країни ЄС вимагають винятків з енергетичних планів Єврокомісії - ЗМІ
Пропоноване обмеження доходів для виробників електроенергії в масштабах усього ЄС може зрештою не застосовуватися до вугільних електростанцій та поновлюваних видів палива, таких як біометан.
12:21
"Ознака паніки й шантаж": глави МЗС країн Балтії відреагували на останні рішення Путіна
Міністри закордонних справ Латвії та Естонії відреагували на останні заяви президента РФ, якими він оголосив часткову мобілізацію та пригрозив застосуванням ядерної зброї.
11:47
Міністр оборони Британії: мобілізація - це визнання Путіним, що він програє
Міністр оборони Британії Бен Воллес заявив, що останні кроки президента РФ Владіміра Путіна де-факто є визнанням з його боку, що Росія почала програвати. 
11:43
Латвія не видаватиме гуманітарні візи росіянам, які хочуть уникнути мобілізації - глава МЗС
З міркувань безпеки Латвія не видаватиме гуманітарні та інші види віз громадянам Росії, які ухиляються від мобілізації.
11:35
Потік нелегальних мігрантів до Австрії досяг рекордного рівня
Понад 3000 нелегальних мігрантів і біженців прибули до Австрії цього тижня, перевищивши рекорд, досягнутий у перший тиждень вересня.
11:20
Посол ЄС відреагував на заяву Путіна про часткову мобілізацію
Посол Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас зауважив, що рішення президента РФ про часткову мобілізацію було оголошене у Міжнародний день миру, та зазначив, що й після цього ЄС продовжить підтримувати Україну.
11:01
Посол США: мобілізація в Росії та псевдореферендуми – ознаки слабкості та провалу
Сполучені Штати продовжать підтримувати Україну, попри оголошену в Росії часткову мобілізацію та спроби проведення псевдореферендумів.
10:56
фотоНімецька поліція проводить обшук у маєтку російського олігарха Усманова у Баварії
Німецька поліція проводить обшук у баварському маєтку одного з найбагатших російських олігархів Алішера Усманова.
10:41
Швейцарія скоротила споживання газу на 20%
З газом ситуація зараз більш напружена, ніж з електроенергією.
09:54
Макрон: нейтральні щодо війни в Україні країни стають співучасниками Росії
Країни, які відмовляються стати на бік України у війні проти Росії, є "співучасниками" нового російського імперіалізму.
09:47
"Все це ми вже бачили": глава МЗС Бельгії про псевдореферендуми Кремля
Міністерка закордонних справ Бельгії Аджа Лябіб заявила, що Росія не зможе нікого ввести в оману проведенням так званих "референдумів" на окупованих територіях.
09:22
фотоЧерез Тайванську протоку пройшли військові кораблі США та Канади
Через Тайванську протоку у вівторок 20 вересня пройшли військові кораблі США та Канади.
09:08
Прем'єр Італії у виступі в ООН назвав псевдореферендуми порушенням міжнародного права
Прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі назвав псевдореферендуми, що готуються на окупованих Росією територіях, порушенням міжнародного права.
08:51
Трюдо про псевдореферендуми РФ: ніколи не визнаємо
Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо засудив плани Росії провести "референдуми" на окупованих територіях України та назвав їх новим витком ескалації. 
08:40
Президент Литви закликав в ООН створити спецтрибунал щодо злочинів РФ в Україні
Президент Литви Гітанас Науседа у своєму виступі на Генасамблеї ООН висловився за створення спеціального трибуналу для розслідування воєнних злочинів.
08:29
Британська розвідка пояснила, чому РФ поспішає з референдумами на окупованих територіях
Поспішна організація референдумів на окупованих Росією територіях викликана побоюваннями неминучого наступу України та очікуванням більшої безпеки після формального приєднання до РФ.
08:13
Делегація "Альтернативи для Німеччини" відмовилась від поїздки на Донбас після критики
Троє депутатів німецької ультраправої партії "Альтернатива для Німеччини" (AfD) відмовилися від поїздки на окупований Донбас після різкої критики.
08:11
"Ознака провалу РФ": Блінкен про псевдореферендуми Кремля на окупованих територіях
Держсекретар США Ентоні Блінкен у виступі на Генасамблеї ООН засудив наміри Росії анексувати окуповані території України через псевдореферендуми, наголосивши, що цей крок та наміри мобілізувати ще більші резерви є кричущим проявом зневаги до принципів Організації Об’єднаних Націй, а також ознакою того, що РФ програє. 
07:42
Шольц на Генасамблеї ООН: ми не приймемо мир на умовах Росії
Федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц у своєму виступі на Генасамблеї ООН наголосив, що якщо прагнути реального закінчення війни, не можна приймати мир на умовах Кремля.
07:18
Молдова засудила плани Кремля про псевдореферендуми для анексії окупованих територій України
Офіційний Кишинів засудив плани Росії провести псевдореферендуми на окупованих територіях України з метою оголосити їх частиною своєї території.