З початку року 600 українців попросили притулку у Польщі

Вівторок, 10 червня 2014, 17:43

З початку поточного року імміграційні служби Польщі отримали понад 600 заявок від українців щодо отримання притулку. Поляки констатують, що за останній квартал інтенсивність потоку біженців з України щонайменше у 30-40 разів вищий за звичний рівень, що був зафіксований у попередні роки.

У вівторок, 10 червня сайт польської Адміністрації у справах іноземців (UDSC) оприлюднив зведену статистику щодо шукачів притулку які потрапили в Польщу з України.

З початку року притулок у Польщі попросило 629 жителів України. Левова частка цієї кількості запитів надійшла після революції та після початку українсько-російського конфлікту. Протягом неповного другого кварталу 2014 року, тобто лише за два місяці та 10 днів, кількість заяв про надання притулку перевищила 400 і продовжує зростати щоденно.

Для порівняння, за весь 2013 рік було подано лише 46 заяв від людей, що хотіли отримати статус біженця, тобто лише 11 людей на квартал. Сумарно за 11 попередніх років (з 2003 по 2013) за притулком до Варшави звернулося 663 українця.

Зростання потоку біженців підтверджує також українська державна прикордонна служба - чимало з них при перетині кордону офіційно декларують свої наміри просити про притулок у Польщі.

Між тим, Польща не поспішає задовольняти прохання українців.

За повідомленням UDSC, наразі завершено розгляд майже 100 заяв з числа тих, що були подані поточного року. В 67 випадках польська влада офіційно відмовилася надавати притулок, а у 31 випадку винесене рішення про закриття справи (швидше за все, прохачі-українці самі відмовився від заяви).

По жодній заяві з числа тих, що датовані поточним роком, не винесене позитивне рішення.

Водночас, за даними УНІАН, навіть за таких темпів росту українці не стали лідерами статистики польської імміграційної служби. Українці займають друге місце за кількістю поданих заявок після громадян Російської Федерації (чеченської національності), повідомляє агенція з посиланням на оперативну інформацію UDSC.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: