Проект рішення про третій рівень санкцій майже готовий? Містралі не підпадають під заборону

Неділя, 27 липня 2014, 09:49

У вівторок, 29 липня, в рамках засідання "комітету постійних представників" (COREPER) посли країн-членів ЄС у Брюсселі планують узгодити проект рішення про введення проти Російської федерації "третього рівня" санкцій.

Про це нібито йдеться у листі за підписом президента Європейської ради Хермана ван Ромпея до глав держав та урядів країн-членів ЄС. Текст листа був оприлюднений на блозі Петера Шпігеля, керівника брюссельського бюро газети Financial times.

Датою направлення даного листа, найімовірніше, стала п'ятниця, 25 липня.

В документі зазначається, що країни-члени ЄС  протягом наступного тижня готують дві нові хвилі санкцій щодо Росії. В понеділок, 28 липня, на розгляд COREPER буде винесене рішення про розширення "другого рівня" обмежень. Воно включатиме додаткову "заборону на торгівлю та інвестиції в Крим та Севастополь, а також розширений список фізичних та юридичних осіб (що підпадають під санкції)".

Як відомо, 24 липня ЄС вже розширював санкційний список

Та основна частина листа Ромпея стосується введення вищого, третього рівня санкцій, що вводитиме обмеження відносно секторів російської економіки. Як відомо, досі в ЄС був відсутній консенсус щодо введення таких санкцій.

"За моєю оцінкою, дискусія послів (країн ЄС на засіданні COREPER 24 липня) дозволяє говорити про появу консенсуса, що грунтується на кількох погоджених принципах", - стверджує Ромпой та наводить перелік таких принципів:

- баланс між секторами та впливами санкцій на різні країни-члени ЄС;
- принцип незворотньої дій санкцій в усіх секторах, включаючи сферу торгівлі озброєнням та доступ до ринків капіталу;
- обмеження у сфері чутливих технологій будуть спрямовані лише на нафтовий сектор (не на газовий -ЄвроПравда), що доволить зберегти енегретичну безпеку;
- заборона на товари подвійного вжитку на даному етапі обмежуватиметься лише контрактами з військовими споживачами.

Другий пункт із наведеного переліку означає, що вертольотоносці "Містраль" не підпадають під заборону, адже контракт по ним вже підписаний. Очевидно, на такому формулюванні наполягла Франція - у зворотньому випадку Париж заблокував би весь пакет санкцій.

В листі Ромпея зазначається, що даний проект заплановано затвердити на засіданні COREPER у вівторок, 29 липня.

Між тим, джерела Європравди неодноразово стверджували, що введення у дію третього рівня санкцій можливе лише за рішення самміту глав держав та урядів країн-членів ЄС.

Швидше за все, 29 липня заплановано затвердити проект рішення, який згодом буде винесений на засідання позачергового самміту ЄС, дату якого ще не оголошено.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.