Прем’єрка Естонії запропонувала варіант російських репарацій для України

Четвер, 24 березня 2022, 17:33

Прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас заявила про необхідність розглянути варіанти, як Україна зможе отримати репарації від Росії після війни на відновлення зруйнованої інфраструктури.

Про це вона сказала перед початком саміту ЄС у Брюсселі, пише "Європейська правда".

"Ми безумовно маємо обговорити подальші санкції, тому що ми маємо зупинити військову машину Путіна. Але також є дискусії про те, як отримати фонди для виплати репарацій Україні. Одним із рішень може бути ескроу-рахунок, куди ми платитимемо гроші за нафту і газ, але він також може бути використаний для репарацій Україні. Ми повинні почати думати про це, дивлячись на руйнування", - сказала Каллас.

Ескроу-рахунок — це поточний рахунок, де кошти зберігаються до виконання всіх зобов'язань за договором обома сторонами. Тобто Каллас пропонує направити на репарації кошти, які європейські країни мають сплатити Росії за газ і нафту.

Вона також заявила, що на саміті мають обговорити поступове скорочення російських енергоносіїв для ЄС.

Раніше Каллас закликала НАТО до посилення підтримки України у війні проти Росії. За її словами, необхідно обговорити, як розумно збільшити витрати на оборону та як можна посилити східний фланг НАТО, особливо країни Балтії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.