ЄС не залишить Антикорупційний суд без підтримки або Чому варто йти на конкурс до нового суду

Вівторок, 11 вересня 2018, 08:35 - Ека Ткешелашвілі, Антикорупційна ініціатива ЄС

Наразі українська громадськість та міжнародна спільнота пильно спостерігають за процесом створення Вищого антикорупційного суду (ВАКС), зокрема за проведенням конкурсу на посади суддів ВАКС. Ми це бачимо: велика увага приділяється тому, щоб конкурс і відбір суддів пройшли чесно і прозоро, а в новий орган влади прийшли віддані справі правосуддя високопрофесійні кандидати з незалежною позицією, бездоганною репутацією та значним досвідом роботи.

Я хочу детально зупинитися на тому, яку підтримку Антикорупційна ініціатива ЄС в Україні та інші міжнародні організації надаватимуть на всіх етапах проведення конкурсу і яким чином буде забезпечена його прозорість і відкритість.

В першу чергу я хочу відзначити одну з головних особливостей даного конкурсу, а саме те, повноваження Громадської ради міжнародних експертів (далі - Ради експертів), яка допомагатиме Вищій кваліфікаційній комісії суддів України (ВККС) перевіряти кандидатів на відповідність критеріям, визначених законом. Склад цієї Ради затвердить Вища кваліфкомісія суддів, а от кандидатів для неї запропонують 15 міжнародних організацій, з якими Україна співпрацює у сфері протидії та боротьби з корупцією.

Наразі триває узгодження єдиного списку кандидатів до Ради експертів.

Координацією зусиль на цьому етапі займається Європейський Союз.

А до середини вересня список із мінімум 12 міжнародних експертів повинен бути спрямований до ВККС.

Я впевнена в тому, що участь у цьому процесі міжнародних експертів - звісно, у співпраці з українськими органами влади, не тільки забезпечить необхідну прозорість і об'єктивність конкурсу, а й підвищить довіру до новоствореного суду та перешкодить призначенням на посади суддів кандидатів, які не відповідають визначеним у законі критеріям.

Вперше міжнародні експерти гратимуть безпрецедентну роль в процесі добору суддів.

Вони мають повноваження не лише оцінювати доброчесність і професіоналізм кандидатів. Ради експертів за ініціативи не менше трьох її членів може підняти питання про відповідність критеріям щодо будь-якого кандидата на посаду судді Антикорупційного суду. Для цього скликається спеціальне спільне засідання ВККС та Ради. І якщо більшість учасників цього засідання, включаючи не менше половини міжнародних експертів проголосують за невідповідність кандидата - то він чи вона припиняє участь у конкурсі.

Результати кожного етапу конкурсу також будуть опубліковані на сайті ВККС, тому кожен українець також зможе спостерігати за процесом відбору суддів.

Члени Ради експертів матимуть доступ до досьє кандидатів в судді ВАКС, а також до відкритих державних реєстрів та баз даних - так само, як і члени ВККС. Також міжнародні експерти будуть самі збирати, перевіряти, аналізувати інформацію про кандидатів, надавати цю інформацію ВККС, а в разі необхідності брати участь в спеціальному спільному засіданні з ВККС і проводити зустрічі з кандидатами, якщо виникнуть сумніви в їх відповідності критеріям.

У медійному просторі звучали побоювання, що міжнародні експерти не впораються з перевіркою великої кількості інформації про кандидатів до ВАКС, особливо з огляду на стислі часові рамки їх залучення до роботи Ради.

Хочу підкреслити: ми вже маємо на це відповідь.

Антикорупційна ініціатива ЄС в Україні та інші міжнародні партнери нададуть членам Ради експертів технічну підтримку. Щоби Громадська рада міжнародних експертів повноцінно функціонувала й ефективно виконувала покладені на неї функції, буде створено секретаріат, який надаватиме членам Ради посильну аналітичну та експертну допомогу.

Наразі ми надаємо допомагаємо у розробці всеосяжної внутрішньої нормативної бази для роботи Ради (потрібно створити регламент, процедури, критерії оцінки кандидатів тощо), а також підбираємо експертів для Секретаріату, що матиме важливе значення для реалізації мандата Ради експертів.

Хочу також відзначити, що для правників цей конкурс на заповнення вакансій суддів – це унікальна можливість зробити важливий крок у своїй кар'єрі та стати частиною нового суддівського корпусу. Це також дає можливість отримати унікальні можливості для професійного росту і розвитку у майбутньому - наприклад, приєднатися до міжнародних професійних мереж у сфері правосуддя чи до суддівських асоціацій.

За фахом я сама юрист, була суддею й очолювала Апеляційний суд в Грузії. Для мене очевидно, що посада судді - це одна з найвищих точок професійної самореалізації для правника. Це - можливість отримати престижну посаду з конкурентоспроможною оплатою праці, і що не менш важливо, стати частиною змін в країні.

Тому я звертаюся до всіх правників України з закликом подаватися на посаду судді Вищого антикорупційного суду! Будьте впевнені, конкурс пройде чесно, прозоро і відкрито.