США шоковані вбивством почесного консула Литви у Луганську

Неділя, 24 серпня 2014, 12:44

Сполучені Штати Америки шоковані вбивством проросійськими бойовиками почесного консула Литви у Луганську Миколи Зеленця та підтверджують, що готові діяти для припинення насильства на Донбасі.

Про це йдеться у заяві офіційного представника Державного департаменту США Марі Харф, яку поширив УНІАН.

"Ми були шоковані повідомленнями, що почесний консул Литви Микола Зеленець був викрадений та вбитий сепаратистськими групами у Луганську. Ми висловлюємо наші найщиріші співчуття його сім'ї та друзям", - зазначила Харф.

Вона назвала загиблого консула ще однією жертвою "штучного" конфлікту, наголосивши, що США зроблять все можливе, аби якнайшвидше припинити насилля.

"Ми ще з'ясовуємо обставити цієї трагедії, але одна річ є очевидною: занадто довго відважні люди в Україні ризикують бути викраденими, підданими тортурам і навіть вбитими через їхнє прагнення до прозорості в умовах цинічних намагань за допомогою зброї диктувати майбутнє України", - відзначила Харф.

Як повідомляла Європейська правда, про вбивство Зеленця стало відомо 22 серпня, але за всіма ознаками, його було викрадено значно раніше.

Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон назвала "звіряче вбивство" Зеленця "терактом" та закликала покарати винних у скоєнні цього злочину.

МЗС України також засудив вбивство почесного консула та закликав ЄС визнати самопроголошені та підтримувані Росією "Донецьку" та "Луганську" "народні республіки" терористичними організаціями.