Фінляндія та Швеція відтепер тісніше співпрацюватимуть з НАТО через агресію Росії

П'ятниця, 5 вересня 2014, 14:29

Фінляндія, Швеція та НАТО підписали договір під назвою "Національний меморандум", згідно з яким альянс і скандинавські країни посилять свою співпрацю в оборонній галузі. Війська НАТО відтепер будуть присутні на території цих країн.

Оскільки Швеція та Фінляндія не є членами НАТО, така співпраця є великим кроком до інтеграції двох країн до військового блоку, передає фінське видання Yle Uutiset.

Цю інформацію підтверджують у НАТО. Повідомлення про підписання тристоронньої угоди написав у своєму Twitter головнокомандувач об’єднаних сил альянсу в Європі Філіп Брідлав.

Згідно з угодою, військові НАТО, Швеції та Фінляндії координуватимуть свої дії щодо оборони країн і разом проводитимуть навчання.

Як повідомляла раніше ЄвроПравда, з такою ініціативою виступила Фінляндія після того, як російський літак тричі за цей тиждень перетнув її повітряний кордон.

Внаслідок порушення Росією повітряного кордону Фінляндії прем’єр-міністр цієї країни Александер Стубб та міністр закордонних справ Швеції Карл Більд вже заявили, що хочуть, аби їхні держави стали членами НАТО, однак це можливе лише після народного волевиявлення.