Швеція та Фінляндія хочуть допустити війська НАТО на свою територію

П'ятниця, 29 серпня 2014, 12:01

Швеція і Фінляндія хочуть дозволити військам НАТО бути присутнім на території скандинавського півострова, передає Wall Street Journal.

З такою ініціативою виступила Фінляндія після того, як російський літак тричі за цей тиждень порушив повітряний кордон країни.

Прем’єр-міністр Фінляндії Александер Стубб та міністр закордонних справ Швеції Карл Більд вже заявили, що хочуть, щоб їхні країни стали членами НАТО, однак це можливе лише після народного волевиявлення, пише WSJ.

Уряд Швеції підтримав ініціативу Фінляндії і заявив, що найближчим часом Швеція разом з НАТО підпише "Національний меморандум", який дозволит двом партнерам спільно проводити військові навчання.

Також згідно цього договору, Швеція в майбутньому иоже розраховувати на військову допомогу альянсу в будь-яких конфліктах або кризах.

Днем раніше Фінляндія теж повідомила про підписання з військовим альянсом подібного документа.

Шведські експерти зазначають, що "Національний меморандум" - це "природна відповідь на урядову програму захисту від 2009 року де вказано, що Швеція в разі небезпеки буде підтримувати ЄС та скандинавські країни", йдеться в повідомленні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.