Санкції призвели до падіння кредитного рейтингу Росії

Понеділок, 20 жовтня 2014, 11:45

Міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service знизило кредитний рейтинг уряду Росії на одну позначку - з "Baa1" до "Baa2", а прогноз рейтингу залишився негативним.

Відповідний звіт оприлюднено на сайті рейтингового агентства.

Нинішній рейтинг Росії за версією Moody's - на дві сходинки вище спекулятивного рівня. Це приблизно відповідає кредитним оцінками, які дають зараз Росії і два інших провідних світових кредитних агентства - Standard & Poor's і Fitch Ratings.

Крім того, Moody's знизило і довгострокову межу облігацій та інших боргових зобов'язань в іноземній валюті до A3 з A2, короткострокова - до P-2 з P-1. 

Як зазначає Moody's, "ключову роль у падінні рейтингу зіграли міжнародні санкції проти РФ". Згідно з даними агентства, важливе значення має безперервне зниження валютних буферів через відтік капіталу, а також скорочення доступу російських позичальників до міжнародних ринків і переважання низьких цін на нафту.

Збереження негативного прогнозу означає, що при наступному оновленні прогнозов агентство може знову знизити свою оцінку кредитоспроможності Росії.

Експерти агентства не очікують зниження ВВП Росії цього року, однак прогнозують перехід траєкторії зміни ВВП в негативну зону приблизно в кінці року. Ця ж тенденція може зберегтися як мінімум до середини 2015 року, йдеться у повідомленні.

Як зазначається, валютні запаси Росії залишаються значними, однак необхідність надання ліквідності і державному, і приватному сектору створює напругу.

Нагадаємо, що ще влітку Moody's змінило прогноз кредитного рейтингу Росії зі "стабільного" ​​на "негативний".