Сербія очікує якнайскорішого початку будівництва "Південного потоку"

Вівторок, 25 листопада 2014, 12:16

Сербія розраховує на якнайшвидший початок робіт з будівництва першочергової ділянки "Південного потоку".

Про це заявив на прес-конференції в МІА "Росія сьогодні" посол Сербії в РФ Славенко Терзич, повідомляє РИА-Новости.

"Очікуємо, що роботи почнуться якомога швидше", - сказав Терзич. За словами посла, проекту "Південний потік" в Сербії присвоєно статус проекту національного значення.

Крім того, вже підписані всі договори між Росією і Сербією.

"Ми готові почати будівництво цього "потоку", чекаємо лише на наших сусідів болгар, які відмовилися на даний момент почати будівництво", - сказав посол, додавши, що це питання має вирішуватися на рівні переговорів Москви і Брюсселя.

Зараз у Сербії йде проектування траси газопроводу.

Останній варіант маршруту "Південного потоку" передбачає, що вийшовши на берег Європи в Болгарії, газогон піде далі в Сербію, де розділиться. Одна гілка піде через Угорщину до Австрії, інша - через Угорщину і Словенію в Італію. Крім того, передбачено будівництво відводів у Хорватію і Республіку Сербської у складі Боснії і Герцеговини.

Крім того, він заявив, що Сербія не приєнається до санкцій ЄС, щодо Росії, повідомляє Интерфакс.

"Наш прем’єр чітко заявив, що жодних санкцій стосовно РФ не буде. Це наша чітка і ясна відповідь на це питання" – зазначив Терзич.

Нагадаємо, прем’єр Сербії Александр Вучіч заявив, що ніхто не може наказувати його країні, вводити чи не вводити санкції щодо РФ у відповідь на вимогу ЄС про приєднання до обмежувальних заходів як необхідну умову для членства Сербії в Євросоюзі.

Щодо Південного потоку, то як раніше повідомлялося в Угорщині заявили про наміри почати будівництво газогону наступного року.

Парламентська коаліці Болгарії домовилося  продовжити призупинене будівництво "Південного потоку" тільки якщо проект повністю відповідатиме законодавству ЄС.