Норвезька валюта обвалилась до мінімуму за 5 років через падіння цін на нафту

Четвер, 11 грудня 2014, 13:22

Центробанк Норвегії несподівано знизив базову процентну ставку вперше за два роки, норвезька крона впала до мінімуму за п'ять років.

Ставка зменшена з 1,5% до 1,25%, йдеться у повідомленні ЦБ Норвегії.

"Ціни на нафту різко впали, і перспективи зростання норвезької економіки послабились. Тому відсоткову ставку знижено", - сказав голова ЦБ Ейстейн Ольсен.

За словами Ольсена, ймовірність ще одного зниження ставки в наступному році становить 50%.

ЦБ також погіршив прогноз зростання економіки Норвегії в 2015 році з очікуваних у вересні 2,25% до 1,5%. За його оцінками, інвестиції в нафтовий сектор скоротяться на 15% наступного року, а не на 10%, як передбачалося раніше.

Курс норвезької крони до євро впав у ході торгів четверга на 1,8%, до мінімуму з 2009 року. З початку року крона подешевшала на 7% в парі з євро. 

Для порівняння, курс російського рубля до євро від початку року знизився на 49%, постійно оновлюючи історичні мінімуми. Як відомо, на російську економіку додатково тиснуть санкції Заходу, а також недиверсифікованість російського ВВП.

Нагадаємо, раніше Норвегія, яка є найбільшим виробником нафти серед країн Західної Європи, заявляла, що не буде змінювати бюджетну політику через скорочення нафтової виручки, яке спричинене падінням цін на світових ринках.