Норвегія не змінюватиме бюджетну політику через обвал цін на нафту

П'ятниця, 28 листопада 2014, 12:53

Норвегія, яка є найбільшим виробником нафти серед країн Західної Європи, не буде змінювати бюджетну політику через скорочення нафтової виручки, яке спричинене падінням цін на світових ринках.

Про це заявила міністр фінансів Норвегії Сів Йенсен, повідомляє агентство Bloomberg.

За словами Йенсен, уряд Норвегії не може переписати весь бюджет через "нафтовий шок", який цілком може виявитися тимчасовим.

"Грошово-кредитна політика дозволяє швидко реагувати при зміні прогнозу для економіки. У нас немає необхідності посилювати витрати, якщо тимчасовий вплив бізнес-циклу скоротить податкові надходження", - сказала Йенсен.

Норвезька крона демонструє найгіршу динаміку за п'ять років. Крона впала на 1,7% до доллара США у четвер і на 0,9% у п’ятницю.

Як повідомляла "Європейська правда", об’єднання країн-експортерів нафти, ОПЕК, не домовилося про зниження видобутку. Ціна нафти вже впала до $71,5, аналітики пророкують $70.

Одночасно почалося зниження курсу російського рубля. Як відомо, падіння цін на нафту є найболючішим обмеженням для російської економіки.

В РФ вже заявили, що рішення ОПЕК буде болісним для Росії, якій доведеться скорочувати бюджетні витрати.

"У таких умовах навіть сценарій $80 за барель найближчими роками вже можна оцінювати як помірно оптимістичний", - сказав глава департаменту довгострокового стратегічного планування Мінфіну РФ Максим Орєшкін журналістам у четвер, коментуючи рішення ОПЕК не знижувати квоти на нафтовидобуток.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.