МЗС Польщі: візьмемо участь у миротворчій місії, але після рішення ООН

Понеділок, 23 лютого 2015, 12:52

Польща готова взяти участь у миротворчій місії на сході України, однак передувати цій місії має фактичне припинення вогню і відповідне рішення ООН.

Про це сказав міністр закордонних справ Польщі Гжегож Схетина в ефірі радіо RMF FM.

"Для запровадження миротворчої місії в Україну потрібні перш за все дві речі: перша – повне припинення вогню в Україні, друга – рішення Радбезу ООН про надсилання в Україну миротворців", - сказав він.

За його словами, Польща не проти взяти участь у миротворчій операції.

"Однак тут повинні зійтися багато факторів, щоб дійшло до розмов про національний склад місії і хто її формуватиме", - наголосив Схетина.

За його словами, наразі немає можливості організації подібної місії на європейському ґрунті, потрібно лише рішення ООН.

Однак при цьому міністр не вірить у досягнення передумов для прийняття відповідного рішення.

"Багато бачили і багато сталося в останні місці і тижні. Важко зберігати ентузіазм щодо Мінська-2, коли європейські політики найвищого рівня намагалися дійти до порозуміння, але справа не дійшла далі підписів і потискання рук", - зазначив Гжегож Схетина.

За його словами, наразі варто говорити про загострення санкцій, в яких має проявитися європейська солідарність.

"У відповідь на ескалацію Росією військових дій – в Маріуполі, Дебальцевому чи Донецьку - має бути складено порядок денний ЄС, США, Канади, Австралії щодо ефективних кроків", - сказав він.

Як повідомлялося, міністр говорив, що у випадку загострення ситуації на сході України Росію можуть відключити від SWIFT.

Раніше повідомлялося, що президент Польщі Броніслав Коморовський підтримав ініціативу президента України Петра Порошенка щодо введення миротворців на Донбас.