Обама: щойно Іран порушить угоду, всі санкції повернуться

Вівторок, 14 липня 2015, 14:42

Президент США Барак Обама привітав угоду щодо ядерної програми Ірану, але зазначив, що Захід готовий за потреби відновити всі санкції проти Тегерану.

Про це він заявив у зверненні до народу, присвяченому укладеній у вівторок угоді, деталі якої вже оприлюднили світові ЗМІ.

Обама зазначив, що низка санкції лишаються чинними, зокрема, 5 років діятиме обмеження на постачання Ірану зброї, 8 років – на балістичні ракети.

Також він зазначив, що переважна частина високозбагаченого урану, придатного для створення зброї, буде збіднена до рівня, необхідного для використання в ядерних реакторах. "Іран мав запаси високозбагаченого урану, які дозволяли створити до 10 ядерних бомб. Зараз ядерні матеріали будуть розділені, таким чином, щоби не дозволять зробити жодної бомби", - заявив президент США.

"Ця угода (з Іраном) побудована не на довірі, а на перевірці.

Ми матимемо змогу перевіряти всі ядерні об’єкти. Інспектори матимуть доступ до всіх об’єктів 24 години на добу, 7 днів на тиждень. Деякі з цих заходів матимуть тривалість 25 років", - повідомив Обама.

"Якщо Іран порушить угоду – всі існуючі санкції повернуться", - окремо зазначив він.

Обама також прокоментував протести Ізраїлю щодо примирення Заходу з Іраном.

"Ми не повинні виключати ескалацію конфлікту, але точно не повинні прямувати до такої можливості. А з ядерним Іраном регіон та світ точно був би більш небезпечним для наших партнерів", - заявив він.

Як повідомлялося, якщо з Ірану знімуть санкції, його нафта та газ будуть постачатися до країн ЄС, що суттєво змінить картину ринку та призведе до зниження цін на енергоносії.