Оприлюднені подробиці укладеної угоди щодо ядерної програми Ірану

Вівторок, 14 липня 2015, 13:01

Шість країн посередників (США, Німеччина, Велика Британія, Франція, Китай і Росія) досягли угоди з Іраном щодо обмеження ядерної програми країни в обмін на пом'якшення санкцій.

Про це повідомила верховний представник із питань зовнішньої політики та політики безпеки ЄС Федеріка Могеріні у своєму Twitter.

"Переговори щодо Ірану завершені. У нас є угода", - написала Могеріні.

Пізніше у Відні відбудеться спільна прес-конференція учасників переговорів, на якій офіційно повідомлять деталі угоди.

Наразі відомо, що Іран збереже ядерну інфраструктуру, дослідження і продовжить розробки центрифуг, але скоротить їхню кількість  з 19000 до 6100.

Крім того, всі іранські ядерні об'єкти будуть продовжувати свою діяльність, Іран продовжить збагачення урану.

Угоді передували майже тритижневі переговори у Відні. Криза у відносинах між країнами Заходу та Іраном через його ядерну програму триває вже 13 років.

У разі виконання Іраном взятих на себе зобов'язань, іранська ядерна проблема буде знята з порядку денного Ради Безпеки ООН через 10 років.

Конфігурацію реактора буде змінено так, щоб він не міг виробляти плутоній. Ці заходи разом із посиленими міжнародними інспекціями допоможуть запобігти виробленню Іраном ядерних боєголовок.

Іран також допустить інспекторів МАГАТЕ на свої об'єкти. Однак, інспектори не отримають права з'являтися в будь-який час в будь-якому місці, вони мають обґрунтувати свій візит.

Іран отримає доступ на світові ринки нафти та до рахунків, на яких зберігаються прибутки від експорту нафти.

ЄС зніме санкції з Ірану щодо банківських операцій і доступу до міжнародної системи платежів SWIFT.

В разі, якщо Іран порушуватиме домовленості, дію санкцій можна відновити протягом 65 днів.

Крім того, згідно з документом, після початку реалізації угоди міністри "шістки" й Ірану кожні два роки будуть проводити зустрічі для контролю за виконанням сторонами угоди.

З різкою критикою угоди виступив Ізраїль. Міністр науки, технології та космосу Дані Данон назвав угоду "небезпечною для всього світу" і звернувся до Конгресу США та національних парламентів, щоб заблокувати угоду.

"Тепер, коли переговори закінчилися, настав час дій. Я закликаю наших друзів і союзників у відповідних парламентах, яким було доручено розглянути цей договір, відхилити цю погану угоду", - підкреслив Данон.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.