Могеріні про події під Радою: насилля не має бути в конституційному процесі

Понеділок, 31 серпня 2015, 19:37

Високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і безпеки Федеріка Могеріні схвалила рішення Верховної Ради прийняти поправки до Конституції в першому читанні, але висловила жаль у зв'язку з постраждалими у сутичках біля парламенту.

Про це йдеться в заяві Могеріні на сайті Євросоюзу.

"Сьогоднішнє голосування у Верховній Раді щодо конституційних поправок, пов'язаних з децентралізацією, є важливим кроком, який прокладає шлях до істотної передачі повноважень від центру у регіони і громади, підвищенню паралельної відповідальності територіальних органів самоврядування у своїх виборчих округах, поправки також буде сприяти реалізації мінських угод", - йдеться в повідомленні.

ЄС сподівається на остаточне ухвалення цих поправок пізніше у цьому році, а також на продовження роботи в судовій системі, пов'язаної з конституційними поправками, беручи до уваги рекомендації Венеціанської комісії.

"Цей процес не має бути під загрозою насильства; сьогоднішні події дуже тривожні. Ми висловлюємо наші співчуття родині загиблого співробітника правоохоронних органів і наше найглибше співчуття постраждалим в результаті вибуху під час демонстрації перед Верховною Радою", - зазначила Могеріні.

"Я впевнена, що Україна буде твердо залишатися на своєму шляху реформ, і інституціональних, і економічних, а також комплексної реформи поліції та правоохоронних органів для забезпечення громадського порядку і безпеки по всій країні", - додала вона.

Як повідомлялося, Петро Порошенко та лідер його фракції в парламенті Юрій Луценко повідомили, що зміни до Конституції в частині місцевого самоврядування не будуть ухвалюватися у другому читанні до парламентських виборів, хоча раніше європейці вимагали від нас цього.

У понеділок під Верховною Радою сталися сутички між силовиками та мітингувальниками, які вимагали не ухвалювати зміни до Конституції.

Після голосування парламенту, мітингувальники пішли штурмом на Раду і почали кидати димові шашки.

Потім хтось кинув у лави міліції і Нацгвардії бойову гранату.

Міліція затримала близько 30 осіб, серед яких, начебто, і того, хто кинув гранату під Радою.

Наразі повідомляється про близько 100 поранених. Один боєць Нацгвардії помер у лікарні.