Авіаудари РФ в Сирії вбили не менше 200 мирних жителів - Amnesty

Середа, 23 грудня 2015, 07:42

Авіаудари ВПС Росії в Сирії з кінця вересня забирали життя щонайменше 200 мирних жителів і привели до масштабних і невиправданим руйнувань.

Про це йдеться у звіті правозахисної організації Amnesty International, повідомляє ВВС.

Звіт, інформація для якого збиралася дистанційно, заснований на інтерв'ю з 16 очевидцями і лікарями, а також правозахисними групами.

Amnesty International проаналізувала 25 авіаударів російських ВПС у п'яти різних районах у період з 30 вересня по 29 листопада - у Хомсі, Хамі, Ідлібі, Латакії і Алеппо.

У звіті Amnesty International виділяє шість авіаударів, які привели до десятків мирних жертв, хоча ніяких очевидних військових цілей поблизости не було.

Зокрема, авіаудари припали на житлові будинки, лікарні, ринок і мечеть. Так, 29 листопада 49 мирних жителів загинули і ще більше постраждали, коли три снаряди впали на ринок у місті Ариха в провінції Ідліб.

Виявлені дані вказують на те, що Росія зробила серйозні порушення міжнародного гуманітарного права, вважають в Amnesty.

В організації також звинувачують Росію у використанні некерованих авіабомб в густонаселених районах і касетних боєприпасів, які за своєю природою призводять до невибіркову руйнувань.

Як повідомлялося, правозахисна організація Human Rights Watch у своєму звіті повідомила про те, що війська РФ та урядові сирійські війська президента Башара Асада використовують проти сил повстанців касетні боєприпаси, заборонені міжнародними угодами.