Росія і армія Асада використовують у Сирії касетні бомби - HRW

Фото
Понеділок, 21 грудня 2015, 15:44

Російські війська та урядові сирійські війська президента Башара Асада використовують проти сил повстанців касетні боєприпаси, заборонені міжнародними угодами.

Про йдеться у звіті правозахисної організації Human Rights Watch.

За даними правозахисників, із 30 вересня, коли почалася спільна операція Росії та урядових сил Сирії, застосування касетних боєприпасів було зафіксовано 20 разів.

Частина касетної бомби, знайдена у місті Дума 14 грудня 

Група зібрала детальну інформацію про атаки у дев'яти районах, від яких загинули щонайменше 35 цивільних, зокрема 17 дітей, і десятки людей були поранені. У двох випадках боєприпаси влучили по таборах для переселенців.

Використання касетних бомб порушує резолюцію ООН 2139 від 22 лютого 2014 року, яка вимагає, щоб всі сторони, залучені до конфлікту в Сирії, поклали кінець "застосуванню невибіркової зброї в населених районах".

Залишки касетних боєприпасів, які потрапили в школу в Думі 13 грудня

Це також суперечить заяві сирійського Міністерства закордонних справ та у справах емігрантів від 9 листопада 2015 року, в якому воно наполягає на тому, що збройні сили Сирії не мають, і не будуть використовувати зброю невибіркової дії.

Касетні боєприпаси, використання яких у Сирії HRW змогла підтвердити, були виготовлені у колишньому СРСР або в Росії, відзначають в організації.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.