Європарламент закликав Польщу поважати принципи верховенства права

Середа, 13 квітня 2016, 17:53

Депутати Європарламенту ухвалили резолюцію щодо загроз демократії та верховенства права у Польщі.

Про це повідомляється на сайті Європарламенту.

У своїй резолюції депутати Європарламенту закликали польську владу повністю виконати рекомендації Венеціанської комісії щодо так званої справи Конституційного трибуналу Польщі і наголосили на тому, що польська влада має дотримуватися Конституції та "опублікувати і впровадити в життя без подальших запізнень рішення Конституційного суду".

Також Європейський парламент заявив про підтримку зусиль Європейської Комісії щодо виходу із ситуації, яка склалася в Польщі, шляхом діалогу з владою.

Втім, євродепутати також наголосили на тому, що польський уряд не виконає рекомендації, то Єврокомісія повинна активувати другий етап процедури щодо перевірки "наявності системних загроз верховенству

Також повідомляється про те, що за ухвалення резолюції від 13 квітня проголосували 513 депутатів, 142 були проти, 30 утрималися.

Євродепутати наголосили на тому, что польська влада має "поважати принцип субсидіарності, а також підтвердити, що цінності і принципи, закріплені в договорах ЄС і міжнародних документах з прав людини дотримуються як з боку ЄС, так і з боку кожної окремої держави-члена".

Як відомо, Єврокомісія розпочала безпрецедентне розслідування спірних реформ конституційного суду та посилення контролю за суспільними ЗМІ в Польщі у січні 2016 року.

Раніше повідомлялося, що "Венеціанка" розкритикувала польський закон про Конституційний суд.