"Венеціанка" розкритикувала польський закон про Конституційний суд

Субота, 27 лютого 2016, 16:45

Робота Конституційного суду Польщі виявилася заблокованою через зміни у відповідний закон, і це порушує фундаментальні цінності демократії.

До такого висновку прийшла Венеціанська комісія, проаналізувавши відповідні документи, повідомляє Gazeta Wyborcza.

Проект висновку 26 лютого надійшов у МЗС Польщі, остаточний варіант буде укладено на засіданні комісії 11 та 12 березня.

"Виборча" у своєму матеріалі наводить повний текст документа, що складається з 25 сторінок.

"Венеціанка" стверджує, що для для демократичної держави необхідний взаємоконтроль і врівноваження влад, а Конституційний суд був одним з ключових елементів механізму, що гарантував дотримання цієї умови. Однак нинішній суд є нестабільним і не може виконувати цю функцію.

"Таким чином, не тільки верховенство закону в небезпеці, але і демократія та права людини", - заявили експерти Ради Європи

"Ми закликаємо всі державні органи поважати і повністю виконувати рішення суду, і, зокрема, закликаємо парламент відкликати резолюції, які були прийняті і які суперечать рішенням Конституційного суду." – йдеться у висновку.

Зокрема, йдеться про резолюцію Сейму про призначення трьох суддів замість призначених попереднім парламентом.

Загалом, за оцінкою Венеціанської комісії" зміни до закону про Конституційний суд "паралізують ефективність роботи суду і підривають всі три основні принципи Ради Європи: принцип демократії, принцип прав людини і принцип справедливості і верховенства закону".

Раніше повідомлялося, що міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський вирішив звернутися до Венеціанської комісії з тим, щоб отримати її оцінку законодавчих змін щодо Конституційного суду Польщі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.