Президент Польщі призначив голову Конституційного суду

Середа, 21 грудня 2016, 13:33

Суддя Юлія Прилембська призначена головою Конституційного суду Польщі за рішенням президента країни Анджея Дуди.

Про це повідомляє TVN24.

Повідомляється також, що другим кандидатом на посаду глави Конституційного трибуналу був суддя Юрій Мушинський. Обидва кандидати були обрані до Конституційного суду (КС) Сеймом нинішнього скликання.

Відтак, згідно з одним із трьох нових законів про КС, які президент Польщі підписав у понеділок, строк повноважень голови Конституційного суду становить шість років. До реформи Конституційного суду строк повноважень його голови становив 9 років.

"Рішення Загальних зборів суддів Конституційного суду про висування  двох кандидатів на посаду голови надійшло до канцелярії Дуди у вівторок, 20 грудня", – відзначає видання.

Видання відзначає, що при цьому вісім суддів КС відмовилися брати участь у голосуванні за висування двох кандидатів на посаду голови. Про це напередодні, у вівторок, заявив віце-президент суду Станіслав Бернат.

"Вісім суддів відмовилися брати участь в голосуванні за кандидатів на посаду голови Суду. В голосуванні, в кінцевому рахунку взяли участь шестеро суддів. У цій ситуації слід зазначити, що для дійсності рішень Загальних зборів суддів КС необхідно участь у голосуванні не менше половини з 15-особового складу КС, як зазначено в конституції", – наголосив він.

"У свою чергу суддя Мушинський сказав, що у вівторок вибори кандидатів на посаду голови відбулися у відповідності з чинним законодавством про КС", – йдеться у повідомленні.

У зборах могли взяти участь судді, Генріх Чох, Юрій Мушинський  Лех Моравський, яких в. о. голови Прилембська включила у вівторок до складу КС, чого протягом року не робив колишній голова Андрій Реплінський.

Видання також нагадує, що опівночі з понеділка на вівторок закінчився 9-річний термін повноважень судді Реплінського, який з 2010 року був головою КС. Повідомляється, що віце-президентом суду залишився суддя Бернат, термін повноважень якого закінчується в червні 2017 року. 

Як відомо, на початку року Європейська комісія вирішила розпочати процедуру перевірки щодо Польщі у звʼязку з ухваленням закону про Конституційний суд та останніми змінами у законодавстві про ЗМІ.

У вересні цього року за результатами дебатів щодо конституційної кризи у Польщі євродепутати ухвалили резолюцію, в якій закликають владу Польщі  розв’язати її протягом тримісячного терміну, встановленого Європейською комісією 27 липня цього року.

Варто також додати, що останні зміни до законодавства щодо Конституційного суду в Польщі були розкритиковані Венеціанською комісією.