Європарламент закликає Польщу вирішити конституційну кризу за три місяці

Середа, 14 вересня 2016, 16:56

За результатами дебатів щодо конституційної кризи у Польщі євродепутати ухвалили резолюцію, в якій закликають владу Польщі  розв’язати її протягом тримісячного терміну, встановленого Європейською комісією 27 липня цього року.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Європарламенту.

У резолюції Європарламенту відзначено, що рішення кризи "має відображати компроміс між усіма парламентськими партіями і повністю відповідати рекомендаціям Венеціанської комісії і Європейської комісії".

За резолюцію проголосували 510 депутатів, проти висловилися 160 євродепутатів, ще 29 утрималися.

В тексті резолюції наголошується, що параліч Конституційного Суду і відмова польського уряду публікувати всі його рішення становить "загрозу демократії, основним правам і верховенству права у Польщі".

Євродепутати підтримують діяльність Європейської комісії, яка намагається знайти вихід із ситуації шляхом діалогу з владою Польщі в рамках "усунення системних загроз верховенству права".

Євродепутати закликають польську владу співпрацювати з комісією, яка видала рекомендації для Польщі в липні, і звертаються до ЄК з тим, аби ти тримала під контролем виконання цих рекомендацій польською владою.

Крім того, у Європарламенті стурбовані тим, що Конституційна в Польщі спричиняють "стрімкі зміни (негативні) у законодавстві" Польщі в інших областях, зокрема щодо незалежності і неупередженості державної служби, засобів масової інформації, права на свободу вираження думок, права на недоторканність приватного життя та інших сферах.

Як відомо, 13 січня Європейська комісія вирішила розпочати процедуру перевірки щодо Польщі у звʼязку з ухваленням закону про Конституційний суд та останніми змінами у законодавстві про ЗМІ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.