Парламент Косова затвердив склад нового уряду

Понеділок, 11 вересня 2017, 13:07

Парламент Косова затвердив склад нового уряду на чолі з колишнім польовим командиром Рамушем Харадінаєм.

Про це повідомляє Balkan Insight.

Уряд Харадіная отримав мінімально необхідну більшість - 61 голос у 120-містному парламенті.

Відповідно до коаліційної угоди, пропрезидентська "Демократичної партії Косова" буде мати посаду віце-прем'єр-міністра плюс шість міністерств.

Партія Харадіная "Альянс за майбутнє Косово" отримала три міністерські посади.

Основна сербська партія в Косові, Srpska Lista, яка підтримала Харадіная, матиме три міністерства.  Молодший партнер у коаліції NISMA матиме посаду віце-прем'єра та три міністерства.

"Немає альтернативи діалогу з Сербією", - сказав Харадінай, звернувшись до парламенту, додавши, що незважаючи на "трагічну історію, ми не можемо змінити той факт, що ми сусіди".

Харадінай був командувачем Армія визволення Косова – албанського збройного формування, що відстоювало самостійність Косова від Югославії і боролося з сербськими силами у конфлікті 1998-1999 років.

Харадінай уже був на посаді прем’єра Косова нетривалий час з грудня 2004-го по березень 2005-го.

Міжнародний кримінальний трибунал по колишній Югославії (МТКЮ) в Гаазі звинувачував його у злочинах проти людяності і порушенні законів та звичаїв війни, але Харадіная виправдали через відсутність переконливих доказів.

У січні 2017 року Харадіная затримали у Франції на підставі ордера на міжнародний розшук від Сербії, яка хоче судити його за воєнні злочини. Однак французький суд не дозволив його екстрадицію до Сербії.